Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs bereikt nieuw laagtepunt

We vallen in herhaling: de gasprijs is weer gedaald. De markt lijkt even te zijn geschrokken van de extra geopolitieke dreiging na aanslagen in Libanon, waardoor de dalende de trend is onderbroken, maar niet dusdanig dat de prijsdaling voor TTF-gas echt is gestopt. Of reageert de markt op nieuws uit Oekraïne? Daar is aangekondigd dat men gas uit Azerbeidzjan deze kant op gaat pompen via het bestaande pijpleidingennet. Het gas uit Azerbeidzjan vervangt dan Russisch gas. Al meldt persbureau Reuters dat het allerminst zeker is.

Donderdag zakte de gasprijs voor een contract voor komende winter tot een nieuw laagtepunt: 35,6 euro per megawattuur voor Q1 2025 zagen we voor het laatst in mei.


TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 19 september 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

Net als donderdag zakt ook vandaag 's middags de elektriciteitsprijs enkele uren naar 0. De gemiddelde EPEX-dagprijs komt op 73 euro per megawattuur uit. Op de onbalansmarkt bleef het rustiger dan eerder deze week. Uit TenneT-data blijkt dat er slechts één kwartier met een tekort was en dus een prijs van 1838 euro per megawattuur.

De brandstofprijzen aan de Nederlandse pomp zijn gedaald. Vrijdag ligt de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs voor 1 liter Euro95 op afgerond 2,07 euro per liter. Iets hoger dan donderdag, dat wel, zo leert een overzicht van UnitedConsumers. Diesel doet 1,775 per liter.