Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitwisseling tussen Vlaamse, Waalse en Franse aardbeientelers

Op vrijdagavond 6 september verzamelden Vlaamse, Waalse en Franse aardbeientelers, -adviseurs en -liefhebbers zich bij Inagro voor een proefveldbezoek. De lopende proeven werden tijdens een rondgang bezocht en de resultaten van afgelopen proeven toegelicht.



Zoektocht naar veenalternatieven in najaarsteelt Elsanta
In serreafdeling 10 staat een najaarsteelt Elsanta op met plantdatum 13 augustus. Het betreft een screeningsproef naar de gebruikswaarde van organische (rest)stromen als alternatief voor veen. Vanuit Europa wordt de druk op het veen opgevoerd. "Hoewel veen een uitstekend teeltsubstraat is, moeten we de sector wapenen en wordt de zoektocht naar alternatieven voor veen aangevat. Niet alleen bij de materiaalkeuze, maar ook bij de toe te passen teelttechniek wensen telers ondersteuning en dat maakt dit type onderzoek erg belangrijk," stelt Inagro.

Simon Craeye legde uit hoe drainmetingen en gewasobservaties vier weken na opplanten voor heel wat objecten hoopgevend zijn. De verschillen met het standaardsubstraat zijn zeer beperkt tot afwezig. Enkele kandidaat-substraten toonden niet geheel onverwacht ongewenste effecten zoals troebele drain, oplopende zoutgehaltes, een gebrek aan gutatie 's ochtends of tipburn.

Naast plant- en drainwaarnemingen zullen ook de wortelontwikkeling, de opbrengst en de eigenschappen van het substraat verder opgevolgd worden. Inagro is benieuwd hoeveel van de testobjecten de komende periode positief kunnen blijven verrassen.

Opplantstrategieën voor doordragers onder glas getest
Verschillende plantingen van Karima en Verity, daterend van mei, tonen nu ook hun ware gelaat in de serre. Het betreft:

  • een planting van begin mei
  • een planting van eind mei
  • een planting begin mei op het trayveld die eind mei binnen op de stellingen werd gebracht.

Tijdens het bezoek is nog wat bloei te bespeuren en ook wat jonge takken laten zich opmerken, maar de aanwezigen zijn het erover eens dat de kans klein is dat er dit najaar, zonder veel stook, nog zal worden geplukt. Karima oogt wat minder fris en heeft met 'slechts' 6,5 kg/lm het meest te lijden gehad onder het wisselvallige zomerweer. De eerste piek van de planting eind mei ving mooi de oogstdip op tussen de eerste en tweede piek van de plantingen van begin mei, zowel de directe planting als de voorgetrokken planting. Sinds 20 augustus vielen de oogstpieken samen en viel het voordeel van arbeidsspreiding weg.

Doordrager Florice presteert goed in Mini-air
In de Mini-Air worden Verity en Karima dan weer vergezeld door Florice. De goede sortering is bij alle rassen een opsteker. Met een sterke voorjaarsproductie spant Florice voorlopig de kroon. Ook in zijn tweede piek behoren zijn producties tot de beste. Bovendien komt Florice erg sterk uit de keuring na het bezoek in de loods, waar zijn conische vruchtvorm en goede smaak werden bewierookt. Maar het doorkleuren in de bewaring werd negatief beoordeeld.

Inagro's trayveld net groot genoeg
Het trayveld van Inagro stond nog nooit zo vol als dit jaar. Jolien Claerbout lichtte toe hoe proeven uit drie projecten een uitgekiende planning vereisen.

  • Zo worden de Sonsation-plantjes van het LA-traject 'HerMest' onderworpen aan vier verschillende NH4/NO3-verhoudingen variërend van 1 over 10 tot 1 over 3. Voorlopig geeft die hogere NH4- gift geen zichtbaar nadeel, wat volgens de aanwezigen mogelijkheden biedt om op termijn meer dierlijke mest te integreren. Daarnaast werd wel de nood aan constante mestkwaliteit en -aanvoer benadrukt door de telers.
  • De Sonsation-planten van het Interregproject 'PlantGoed' werden afgelopen weken op verschillende manieren verduisterd. De dagen werden ingekort tot tien of zeven uur en dat leidde tot een snellere bloemontwikkeling. Dat konden we vaststellen via bloemknoponderzoek.
  • Het Elsanta-plantgoed uit het Interregproject 'Réfléchi' trachten we weerbaarder op te kweken door middel van verschillende biostimulanten. Telers waren enigszins verbaasd dat de plantjes zo mooi stonden, zonder toepassing van Paraat en met een gereduceerde stikstofgift, zelfs in de controle. Veel telers zijn niet vertrouwd met biostimulanten en daarom is het belangrijk dat er meer duidelijkheid wordt gebracht over hun werking.

Voor het eerst werd het proefbezoek bij Inagro ook in het Frans begeleid. Maarten Garmyn nam de talrijk opgekomen telers en voorlichters uit Frankrijk en Wallonië mee op sleeptouw en overtuigde hen met zijn enthousiasme om voortaan wat vaker over de (taal)grens heen te kijken. En maar goed, want blijkbaar wordt bij de zuiderburen maar weinig publiek gefinancierd onderzoek uitgevoerd, laat staan onderzoeksresultaten gedemonstreerd. Tot lang na zonsondergang werd er nagepraat en vooruitgeblikt naar de proeven van volgend jaar.

Bron: Inagro

Publicatiedatum: