Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waterschappen produceren steeds vaker energie en CO2

Waterschappen produceren op grote schaal biogas uit zuiveringsslib. Van oudsher wordt het biogas ingezet als energiebron voor de eigen bedrijfsvoering. Steeds vaker wordt de keuze gemaakt om het biogas op te waarderen tot groen gas, waarbij een duurzame energiebron op de markt wordt gezet. Deze ontwikkeling biedt de mogelijkheid om extra CO2 te reduceren.

Als voorbeeld van energieproductie en CO2-reductie wordt het project van Waterschap De Dommel genoemd. Daar wordt CO2 afgevangen bij groengas productie, en gaat de CO2 onder meer naar de glastuinbouw.

De waterschappen in Nederland boeken vooruitgang in de energieproductie, op het gebied van CO2-reductie en in verduurzaming. De ambitie om energieneutraal te worden, wordt wel later bereikt dan verwacht, onder meer door netcongestie. Ook steeg in 2023 het energieverbruik, met name door de noodzaak om te malen bij hevige regenval. Dat blijkt uit de Klimaatmonitor Waterschappen - verslagjaar 2023. Het rapport geeft inzicht in de voortgang van de ambities van de waterschappen op het gebied van energie, klimaat en duurzaamheid.

Publicatiedatum: