Praktijkdemonstraties hebben laten zien dat met de juiste meertrapsfiltratie de waterkwaliteit in de glastuinbouw kan worden verbeterd. Dat maakt het water in de kas herbruikbaar; een goede stap in de richting van circulariteit. "Zo'n proef is zichtbaar voor iedereen", zegt Rob Zwaard van UVAR Holland B.V., leverancier van de techniek, bij TKI Watertechnologie. "Voor mensen uit de praktijk zegt het blote oog meer dan cijfers op papier."
De Nederlandse overheid en de glastuinbouwsector hebben afspraken gemaakt om lozingen terug te dringen. Doel hiervan is een (nagenoeg) nulemissie van meststoffen en bestrijdingsmiddelen in 2027. Dit betekent onder meer dat het drainwater – het voedingswater van gewassen dat niet wordt opgenomen – een tweede leven krijgt in de kas, in plaats van dit af te voeren naar het watersysteem.
In het TKI-project 'Voorkomen en bestrijden emissies kasteelten 2' is onder meer een praktijkdemonstratie van meertrapsfiltratie uitgevoerd bij komkommerteler Verhoeven QH B.V. "We waren geswitcht van verhitten naar ozon om drainwater te ontsmetten", vertelt voormalig eigenaar Ad Verhoeven. "En ik had het idee dat dit iets vuiler water opleverde dan voorheen. Omdat de druppelaars naar het gewas daardoor verstopt kunnen raken, moest dit anders. En ook om schoon uitgangswater te hebben, waardoor je minder hoeft te spuien of door te spoelen. Daarom was ik geïnteresseerd in de filtratieproef."
Lees verder op: TKI Watertechnologie