Het drainagewater opnieuw gebruiken in een grondteelt? Diverse telers zijn bang dat het recirculatie de groei van hun gewas remt. Maar die angst blijkt niet terecht. Uit onderzoek bij tien telers (chrysant, lelie, nerine en freesia) blijkt dat recirculatie in de grondteelt niet hoeft te leiden tot groeiremming. Wel zijn dan enkele technische aanpassingen nodig. In een factsheet staat alles hierover op een rij.
Allereerst moet de bypass-doseerunit worden vervangen voor een substraatunit met mengbak voor een optimale dosering van meststoffen. Daarnaast moet de bemonsteringsfrequentie omhoog om variaties in het wortelmilieu te signaleren, en kan de watergift waarschijnlijk geoptimaliseerd worden door meer water te gaan geven naar behoefte via sensoren en bijvoorbeeld de virtuele lysimeter.
In substraatteelten is er al veel ervaring met recirculatie. In de grondteelt is er pas sinds enkele jaren meer ervaring opgedaan met hergebruik van drainagewater. De ervaringen zijn wisselend. In het project 'Kringloopbestendig telen in grond en op zandbedden' is gezocht naar handvatten voor grondtelers om de omschakeling te maken naar 'circulair', door het drainagewater op te vangen, schoon te maken en her te gebruiken. Welke knelpunten treden op en welke technische of praktische oplossingen kunnen worden aangereikt om de recirculatie van drainagewater te verbeteren?
Download hier de factsheet.
Bron: Glastuinbouw Waterproof