Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

IPS 2024: Enten en dieven voor optimale opkweek

Tholen - Woensdag hield Grodan hun International Propagation Seminar. Plantenkwekers uit de hele wereld waren verzameld in Dordrecht. Na een zeer prettige lunch opende Andrew Lee officieel het seminar. Paul Jochems was de eerste spreker. Paul Jochems is werkzaam bij Red Horticulture.

Rol spectrum op lengtegroei voor enten
Paul sprak over de specifieke mogelijkheden om spectrum te gebruiken bij het sturen van de lengte van tomatenplanten vóór het enten. RED Horticulture heeft in hun agronomisch en fotobiologisch onderzoekscentrum PARC onderzoek gedaan naar het effect van verrood en blauw licht op de lengte van de jonge tomatenonderstam en variëteit. Verrood zorgt voor extra strekking. In tegenstelling tot blauw licht. Met blauw licht neemt de lengte af. En spectrum kan ook helpen om een aantal dagen vóór het enten die lengte nog te beïnvloeden om zo binnen de entplanning te blijven.

Paul Jochems, Red Horticulture. Bekijk hier het hele fotoverslag.

Masterclass enten
Johan Bruins was de volgende spreker. Hij gaf een masterclass enten. Enten is een belangrijke fase in de teelt van tomaten en komkommers. Komkommer- en tomatenplanten worden voornamelijk geënt om weerstand te bieden tegen ziekten of om meer kracht en productie te geven. Er zijn veel manieren om de planten te enten en te genezen. Maar hoe belangrijk is de kwaliteit van de onderstam en ent voor het enten? De ins en outs zullen later op dit kanaal met u worden gedeeld. Wordt vervolgd dus.

Joost Haenen, Grodan. Bekijk hier het hele fotoverslag.

Dieven
De presentatie van Joost Haenen, Grodan, ging over het effect van het dieven van jonge planten. Planten worden nu gediefd om een homogeen plantgoed en hogere productie te krijgen met een lagere energie-input. Door het dieven komen er extra hormonen in de plant vrij. De plant wordt langer. En de plant wordt sterker. Joost noemde een aantal aandachtspunten voor het dieven: "Kies het goede tijdstip op de dag, houd het licht aan en houd het blok nat. Let natuurlijk ook op dat je de rest van de plant niet beschadigt."

Uit onderzoek blijkt dat het dieven bij het tweede blad de beste resultaten oplevert. Beste resultaten staat hier voor hoogste productie. De getoonde grafieken lieten de productie per m² zien. De metingen liepen t/m week 36. Joost: "Naast de productie per m² zagen we overigens ook dat plantkwaliteit gedurende de hele productiefase bij de diverse diefmethodes gelijk blijft."

Joost kreeg veel discussie los. De interactie in het publiek was goed. Deelnemers aan het seminar beantwoordden elkaars vragen. Joost: "En dat is precies wat we met dit event willen bereiken. Het International Propagation Seminar is opgezet als kennisevent. We leren van elkaar."

Steenwol
Kurt van Durme, verantwoordelijk voor product development bij Grodan, deed uit de doeken dat steenwol eigenlijk redelijk eenvoudig te maken is. Maar ook dat er heel veel mogelijkheden mee zijn. Steenwol is simpelweg gesmolten basalt plus binder (= lijm). Dat is het uitgangspunt. En binnen dat uitgangspunt is veel vrijheid om het bepaalde karakteristieken mee te geven. Punten als de dichtheid en de diameter van de vezels van het gesmolten basalt hebben invloed op wateropname en waterretentie. En ook met de binders is te sturen. Kurt vertelde dat Grodan steeds een stapje dichterbij komt in het proces naar het toepassen van een duurzame binder. Eentje die biobased en afbreekbaar is.

Informatie over ToBRFV-resistente rassen
Tot slot hoorden we James du Preez aan het woord. James werkt als accountmanager bij Rijk Zwaan. Hij stipte een paar onderwerpen aan zoals: "De toevoeging van ToBRF-resistentie heeft niet te maken met de kwaliteit van het zaad en de plant. Dat staat er los van. Verder daagde hij, net als Joost, het publiek uit om het gesprek aan te gaan. James was vooral benieuwd welke informatie van nieuwe rassen de plantenopkweker hoopt te ontvangen van veredelaars. En ook daar kwamen er, net als bij de presentatie van Joost, weer veel reactie uit de zaal op.

Na gedane arbeid is het goed rusten. En zeker onder het genot van een goede gin. De club vertrok na de presentaties naar de 14e verdieping om aan de ginproeverij te beginnen. Dus … Living the good life.

Bekijk hier het fotoverslag.

Voor meer informatie:
Grodan
[email protected]
www.grodan.com