Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verhogen weerstand paprikaplant door stimuleren bodemleven

Kokossubstraat is zeer geschikt voor het ontwikkelen van een actief bodemleven. Dat vinden ze bij Van der Knaap en zagen ze al aan de resultaten van meerdere proeven die er de afgelopen jaren in het eigen innovatiecentrum 'de Kas' zijn uitgevoerd. Niet alleen is er bij aanvang van de teelt in kokos al direct een actief bodemleven aanwezig, het ontwikkelt zich ook razendsnel gedurende de teelt.

Actuele proef
Tijdens de proef die nu in 'de Kas' staat, vergelijken ze de teelt van paprika, ras Alzamora RZ, op kokossubstraat, type Forteco Profit, met een paprikateelt op steenwol. De onderzoekers doen dit door registraties van het gewas, de oogst en watergift.

Begin november '23 zijn ze gezaaid en begin januari '24 geplant. Het aantal stengels per vierkante meter is 6,72. Dirk Zwinkels, manager Research & Development: "De planten krijgen op zowel kokos als steenwol conventionele minerale voeding, zodat we de praktijksituatie zo goed mogelijk benaderen. Wij hebben inmiddels ruime ervaring met teelten op kokos. Advies over de paprikateelt op steenwol krijgen we van een ervaren kweker die de proef regelmatig bezoekt."

Waarnemingen
Op dit moment ziet het gewas er op beide substraten goed uit. "We zien wel verschil in de wortelkwaliteit: de wortels van de planten op de Forteco Profit kokossubstraatmatten zien er iets beter uit. Met name na de eerste oogstpiek, rond april, was het verschil duidelijk zichtbaar. Waar de wortels in het steenwolsubstraat visueel achteruitgingen, bleven de wortels in het kokossubstraat er gezond uitzien. Hoewel het gewas nieuwe wortels aanmaakt gedurende de teelt, is het een teken dat de weerstand minder is (geweest) en het gewas gevoeliger is voor ziekten en plagen."

De eerste periode lag de oogst op steenwol en kokos min of meer gelijk, met een kleine voorsprong voor kokos. Het vruchtgewicht lag net hoger op de Forteco Profit matten en balanceerde rond de 200 gram. "De afgelopen weken zien we dat de oogst van het gewas op kokos duidelijk hoger ligt dan op steenwol. Hoewel de planten op steenwol tot nu toe steeds iets langer waren, is de lengtegroei van de planten op steenwol verminderd, waardoor de planten op beide substraten nu even lang zijn."

Oogst paprika op steenwol en kokos

In de praktijk zien ze bij Van der Knaap problemen ontstaan op inerte substraten als steenwol die leiden tot uitval. "Bij kwekers op kokos zien we deze problemen tot op heden niet. In de proef zijn er nog geen planten uitgevallen op zowel kokos als steenwol. We zien op het steenwolsubstraat wel wat lichte vergeling, wat een indicatie kan dat gewas meer moeite heeft met de opname van nutriënten."

Bodemleven
Ook het bodemleven staat centraal in dit onderzoek. Een actief bodemleven kan bijdragen aan een weerbare, stressbestendige plant die beter bestand is tegen allerlei ziekten en plagen. Gedurende de proef wordt het bodemleven gemeten door Eurofins Agro. Zij ontwikkelden de BodemLevenMonitor aan de hand waarvan ze (absolute) hoeveelheden microleven kunnen meten.

"Zo hebben zij kunnen vaststellen dat tijdens de teelt in kokossubstraat een rijker en gevarieerder microleven ontstaat dan in een inert substraat als steenwol. Dat zien we ook terug in de resultaten van de proef met paprika: niet alleen is er meer bodemleven in kokos, het is ook diverser dan in steenwol."

Daarnaast worden sinds twee jaar ook analyses uitgevoerd aan de hand van de NGS-methode (Next Generation Sequencing). Deze analysemethode maakt het mogelijk op tot op soortniveau te begrijpen wat er leeft in het substraat. "Zo kunnen we aantonen wat de variëteit is aan schimmels en bacteriën."

Verschil in microbiële biomassa tussen steenwol- en kokossubstraat

Innovatiecentrum 'de Kas'

In innovatiecentrum 'de Kas' van Van der Knaap vinden doorlopend proeven plaats. Er is beschikking over twaalf teeltkassen, een buitenveld en een geavanceerd laboratorium. Dirk Zwinkels, manager Research & Development: "We testen onze eigen producten, ontwikkelen nieuwe producten en doen regelmatig proeven voor én met onze klanten en andere externe partijen. Hiermee doen we kennis op van allerlei gewassen en teelttechnieken en kunnen we onze klanten ondersteunen in de transitie naar een duurzame tuinbouw."

Voor meer informatie:
Van der Knaap Groep
+31 (0)174 525050
[email protected]
www.vanderknaap.info/nl/

Publicatiedatum: