Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plantum Duurzaamheidsprijs voor de blije bijen van Dümmen Orange

Tijdens de Plantumdag op 19 september werd de 9e Plantum Duurzaamheidsprijs uitgereikt aan Dümmen Orange. Samen met Naturalis ontwikkelde Dümmen Orange een methode om planten te testen en te veredelen op insectvriendelijkheid. Bestuivers zoals de wilde bij en de zweefvlieg zijn de afgelopen 30 jaar flink in aantal afgenomen. Deze alarmerende trend vormt een serieuze bedreiging voor ons ecosysteem.


De Plantum Duurzaamheidsprijs werd door Dick Veerman (links) uitgereikt aan Foeke Gardeniers van Dümmen Orange.

Insectenvriendelijke planten
Bijen en andere insecten zijn steeds afhankelijker van tuinplanten. Er is een groeiende trend in de samenleving om tegels te verwijderen en bloemen en planten speciaal voor bijen te planten. Echter, niet alle gewassen – en zeker niet alle rassen binnen een gewas – zijn aantrekkelijk voor insecten. De methode van Dümmen Orange en Naturalis test op nectarvolume, suikerconcentratie, aantal bloemen en kleur. De combinaties en variaties van deze eigenschappen bepalen of een plant attractief is voor insecten. Op deze manier kunnen we erachter komen waar bijen blij van worden, en welke planten écht insectvriendelijk zijn.

Samenwerking voor tastbare impact
Met de Duurzaamheidsprijs wil Plantum leden stimuleren om meer te communiceren over maatschappelijke activiteiten om elkaar daarmee te inspireren en de duurzame inspanningen van de sector zichtbaar te maken. Over de winnaar van dit jaar zei de jury: "In deze inzending staat samenwerking met een kennisinstituut centraal, waarbij kennis en deskundigheid vanuit een andere discipline bruikbaar en hanteerbaar wordt gemaakt voor de veredelaar. En daarmee uiteindelijk tastbare impact in de maatschappij kan worden verkregen." Wat de jury betreft een mooi voorbeeld waarbij mens en natuur samen centraal staan.

De jury
De jury van de Duurzaamheidsprijs bestond dit jaar uit:

  • Fioen van Balgooi, Projectmanager bij MVO Nederland met projecten rondom planten, natuur, biodiversiteit of ecologisch product ontwerp.
  • Dick Veerman: Oprichter, moderator en hoofdredacteur van Foodlog
  • Marien Valstar: Beleidsmedewerker plantaardig uitgangsmateriaal, ministerie LVVN, directie Plantaardige Agroketens en Voedselkwaliteit.


Voor meer informatie:
Plantum
Tel: +31 (0)182 68 86 68
[email protected]
www.plantum.nl



Dümmen Orange
Tel: +31 174 530 100
[email protected]
www.dummenorange.com

Publicatiedatum: