Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
gezonde bronnenmix belangrijk voor warmtenet

Ondernemers in gesprek over toekomst Noordpolder

Maandagavond 9 september 2024 kwamen glastuinbouwondernemers uit de Warmoeziersweg en de Overbuurtse polder Zuid bij World of Orchids in Bleiswijk bijeen, voor de derde bijeenkomst van de Poldermaand. Dit maandelijks initiatief van gemeente Lansingerland, waarin elke keer een of een combinatie van de acht polders centraal staat, is opgezet om de glastuinbouwsector in Lansingerland te versterken en toekomstbestendig te maken. Ook wil de gemeente met de bijeenkomsten dichter bij ondernemers staan en de samenwerking onderling versterken.

Doel van de bijeenkomst
Wethouder Leon Hoek opende de avond met een welkomstwoord, waarin hij de betekenis van Horti Science en de Poldermaand benadrukte. Het doel van de bijeenkomst was helder: "Het versterken van de ruggengraat van de sector - de glastuinbouwondernemers in de polders - en het waarborgen van hun toekomst, door nóg meer samen te werken", aldus wethouder Hoek.

Drie essentiële pijlers
De avond was georganiseerd rond drie cruciale thema's: ruimtelijke ontwikkeling, energietransitie en wet- en regelgeving. Presentaties van Bas van den Dool, projectmanager Horti Science, en Yvonne de Rooij, senior beleidsadviseur Duurzaamheid, boden diepgaande inzichten in ruimtelijke uitdagingen en energietransitie. Dit stimuleerde de glastuinbouwondernemers om hun visies en ideeën te delen.

Veranderplannen en innovatie
Het interactieve deel van de avond was het hoogtepunt, waarbij tuinders hun veranderplannen voor de komende drie tot tien jaar presenteerden. Dit leidde tot levendige discussies over onderwerpen als warmte, collectieve voorzieningen, arbeidsmigrantenhuisvesting en de verkeerssituatie van de ontsluitingswegen.

Ook keken de tuinders naar de leveringszekerheid van het CO₂-net dat in de polders aanwezig is. Mocht de CO₂-levering verminderen dan biedt een WKK nog steeds veel perspectief voor de komende 3 jaar. De tuinders hopen samen met energieleveranciers dan ook een oplossing te vinden voor het netcongestiesysteem, mede doordat de glastuinbouwsector al een belangrijke rol speelt in de balans van het elektriciteitsnet. De WKK-installaties van tuinders leveren namelijk op verzoek van energieleveranciers energie aan de omliggende gebieden wanneer het elektriciteitsnet te kort komt.

Focus op bronnenmix voor warmte
In de beide polders is al een warmtenet aanwezig, maar de ondernemers onderstrepen het belang van een gezonde bronnenmix die dit warmtenet voedt. Hoe meer verschillende opties hiervoor beschikbaar zijn, hoe weerbaarder het warmtenet is tegen veranderingen en fluctuaties op de energiemarkt.

Door deze vraagstukken direct bij de tuinders op te halen, kan de gemeente Lansingerland gerichter te werk gaan, wat de toekomstbestendigheid van het hele glastuinbouwcluster ten goede komt.

Bent u ondernemer in Noordpolder en nieuwsgierig naar de gedetailleerde bevindingen van deze avond? Neem dan contact op met projectmanager Bas van den Dool via [email protected].

Voor meer informatie:
Gemeente Lansingerland
https://www.lansingerland.nl/

Publicatiedatum: