Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spaans kasgroentenseizoen gestart met extreem hoge prijzen

"Beter duur dan niet te koop"

Tholen - "De septembermaand is begonnen met extreem hoge prijzen voor de Spaanse kasgroenten", vertelt Kees Havenaar van Frutas Luna uit Almeria. "Iedereen heeft hier zijn eigen theorie over. Maar in de dertig jaar dat ik in deze handel actief ben, is er nog geen jaar hetzelfde geweest. Dat maakt dit vak ook zo leuk. You love it or you hate it."

"Voor nu is september in elk geval leuk begonnen. In Europa zijn er weinig aubergines beschikbaar en dat dreef de prijzen naar extreme hoogte. Hetzelfde geldt voor de komkommers. Maar mijn vader zei altijd 'beter duur dan niet te koop'. Al denk ik dat bij de aubergines de top wel is bereikt. Het verschil wordt namelijk te klein tussen de Nederlandse en Spaanse. Rond half oktober verwachten we voldoende aanvoer beschikbaar te hebben om aan alle aanvragen te voldoen."

"De komkommers en mini's gaan nu toch wel beginnen. Nog niet volop, maar vanaf november zal er veel meer aanvoer komen. Dit jaar zijn de paprika´s iets eerder geplant. Dat komt omdat de beginmaanden van vorig seizoen niet zo zijn gelopen als men verwacht had. Daarom denk ik dat we nu in december voldoende paprika's gaan krijgen", aldus Kees.

"De tomaten laten nog even op zich wachten, dat seizoen zal ergens in november gaan beginnen. Er is wel veel onzekerheid, de virusdruk bij tomaten is erg hoog. Veel telers durven de gok niet te nemen met nieuwe rassen en zijn overgegaan op alternatieven. Voor de trostomaten verwachten we hetzelfde areaal, al krijgen we uit Nederland de info dat er meer belichte teelten gaan komen. Wij verwachten dan ook wat 'normalere' prijzen in de winter."

"Na een goed voorjaar voor Frutas Luna, en zeker in de begin van de zomer met kersen, kijken we nu uit naar een goed najaar. We hebben meer areaal in mini komkommers, en inmiddels zitten we op ruim 11 hectare pepers. Deze zijn vooreen groot gedeelte voor de programma´s bestemd is, maar er blijft voldoende over om ook daghandel te doen", besluit Kees.

Frutas Luna is exposant op de Fruit Attraction in Madrid: Hal 9.

Voor meer informatie:
Kees Havenaar
Frutas Luna
Tel +34 950 178 653
[email protected]
www.frutasluna.com