Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jeffrey Moret, TOFF:

"In tien jaar was er een hoop dynamiek en stress, maar we zijn elk jaar van ons bestaan gegroeid"

Tholen - TOFF uit Barendrecht viert dit jaar haar 10-jarig jubileum. In 2014 gingen Cees van Vugt en Jeffrey Moret met z'n tweeën van start onder de vlag van Marni Fruit om ruim twee jaar later de aandelen over te nemen. In 2018 ging Jeffrey zelfstandig verder. Inmiddels bestaat het team uit maar liefst 12 personen. "In de Corona-jaren zijn we letterlijk verdubbeld in mensen en omzet, maar er is geen jaar in ons bestaan geweest dat we niet gegroeid zijn", vertelt de oprichter.


Team TOFF

"Wat in die tien jaar niet veranderd is, is dat we ons volledig gericht hebben op biologische producten. Klassiekers zijn nog altijd de biologische kasgroenten, uit zowel Nederland en Spanje. Verder hebben we een aantal focusproducten van overzee, zoals exoten en hardfruit en hebben we in Nederland best een aantal biologische perentelers die exclusief aan ons leveren. Ook met kasgroenten werken we al jaren met vaste telers. Dit jaar was de beschikbaarheid van de Hollandse bio-kasgroenten lastig met wel 10-20% minder productie. Vanuit Spanje lijkt het wel een redelijk normaal seizoen te worden. Hiervoor hebben we inmiddels alweer de nodige wintercontracten afgesloten", vertelt Jeffrey.

"De bio-afzet is in veel andere Europese landen harder gegroeid dan in Nederland. Ik verklaar dat vooral doordat het prijsverschil tussen bio en conventioneel nog altijd relatief groot is. Tegelijkertijd weet ik niet of dat voor ons een nadeel is. Dat we opereren in een nichemarkt is ook onderdeel van ons succes, al ben ik ervan overtuigd dat de wereld een stuk gezonder wordt als iedereen biologisch zou eten."

TOFF is eigenlijk opgesplitst in twee takken. "Aan de ene kant hebben we de productiekant, waarbij samen met de telers en de eindklant, veelal supermarkten, grote contracten maken voor zowel het zomer- als winterseizoen. Daarnaast hebben we de groothandel, waarmee we zes dagen per week mixpallets bouwen met wel zeventig biologische artikelen. Alleen die groothandelsactiviteiten zijn voor ons te klein, maar de combinatie biedt wel grote voordelen. Zo kunnen onze telers alle maatsorteringen kwijt", vertelt Jeffrey. "In de tien jaar dat we met TOFF in de lucht zijn, zijn er best wat telers en ook directe concurrenten gestopt. Wel zie je dat de concurrentie meer uit aan andere hoek komt, zoals gespecialiseerde bedrijven in bepaalde producten die er een bio-lijn erbij starten."

Gevraagd naar wat hem het meeste bijblijft van de afgelopen tien jaar, antwoordt Jeffrey: "De dynamiek en stress! Je moet zo opletten, elke dag gebeurt er weer van alles. We zijn ontzettend hard gegroeid en hebben in die tien jaar ongelofelijk veel plezier gemaakt, maar m'n haarlijn is ook wel vijf centimeter omhoog getrokken... Zo vind ik het echt een minder aspect van onze handel dat je regelmatig achter je geld aan moet zitten. Vroeger kon je dat weleens verwachten bij Oostblokkers, maar tegenwoordig lijkt het net zo makkelijk te gebeuren bij een Scandinavische of Nederlandse ondernemer. En ze worden nog bijna boos als je naar hun zin te vaak belt waar het geld blijft."

Ook de wet- en regelgeving rond certificeringen is niet Jeffrey's favoriet bedrijfsactiviteit. "Ik ben erg voor goede controles, maar ben van mening dat de interpretatie van alle certificaten in Nederland een beetje is doorgeslagen. Elders in Europa wordt er in elk geval soepeler mee omgegaan. Alleen een IFS Broker audit voor ons als 'handelaar' kost ons tegenwoordig anderhalve dag. Dat zou in mijn optiek in twee uur tijd administratief afgehandeld moeten worden. Tegelijkertijd besef ik dat regels nodig zijn, want het houdt ook de boefjes uit de markt, maar het kan wel doorslaan. Bovendien zorgt het ook weer voor stijgende kosten, waardoor we onszelf uit de markt prijzen."

"In de loop der tijd is er best veel veranderd. Prijslijsten sturen per fax was vijftien jaar geleden nog heel gewoon en is nu niet meer aan de orde. Ook het bellen wordt een stuk minder. De meeste klanten vinden het niet eens fijn als je ze belt, dat is voor een groot deel vervangen door WhatsApp. Ons voordeel is dat we een jong team hebben, dat makkelijk inspeelt op nieuwe ontwikkelingen. Tegelijkertijd is er ook nog veel hetzelfde gebleven. Telers waar we vijftien jaar geleden ons product haalden, die zitten er ook nog bij."

Over de plannen voor de volgende tien jaar is Jeffrey duidelijk. "Je moet doorgroeien om met de markt mee te gaan. Als je dat niet doet, boer je achteruit. Daarom zie ik ernaar uit om de komende jaren met Marni Fruit te verhuizen naar een groter pand. Waar dat komt, is nog niet helemaal duidelijk, maar het moet in elk geval een flink groter pand worden. Nu zijn er weken bij dat ik de verkoop moet afremmen omdat we de capaciteit niet hebben. Ik verwacht dat de verhuizing TOFF een verdere boost zal geven en dat we ook weer meer nieuwe projecten kunnen oppakken. Zeker sinds 2019 heb ik een stabiel team om me heen verzameld en ik zie ernaar uit om samen met het team verder te ontwikkelen en te groeien."

Voor meer informatie:
Jeffrey Moret
TOFF
Gebroken Meeldijk 52
2991 VD Barendrecht
+31 (0)85 0704572
[email protected]
www.toffbv.nl