Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Alle hens aan dek door herfstweer

Tussen en 13 en 15 ligt de uurprijs voor elektriciteit op 0. Het nazomerweer levert genoeg hernieuwbare elektriciteit op om de prijzen te laten zakken. In de uren daaromheen wordt de stroom wel dik betaald. Het levert een gemiddelde EPEX-dagprijs van alsnog 77 euro per megawattuur op.

De TTF-gasprijs is woensdag na de stijging van dinsdag gestabiliseerd. Het levert een prijs voor komende winter op tussen de 37,5 en 38,5 euro op dit moment.

TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 18 september 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

De recente explosies in Libanon zorgen voor een groei van de vrees dat de incidenten uitmonden in een grootschalige oorlog in het Midden-Oosten. Een (deel) van de gasprijsstijging van de laatste dagen lijkt daaruit wel te verklaren. De markt is nog altijd hypergevoelig voor geopolitieke ontwikkelingen.

Uit de verrekenprijzen van TenneT blijkt dat het woensdagochtend alle hens aan dek was op de elektriciteitsmarkt. Tussen 8 en 9 uur liepen de onbalansprijzen 4 kwartieren op een rij op tot 1850 euro per megawattuur, gevolgd door later die ochtend nog twee kwartieren, eveneens met dubbelzijdigheid, en een kwartier om 12u met een tekort.

Die dubbelzijdigheid is lastig voor wie in energie handelt, stelde energie-adviseur Lars van Os onlangs nog elders op dit kanaal. "Een van de gevolgen van het snel op- en ontladen van batterijsystemen is dat er dubbelzijdigheid optreedt. Dat betekent dat in één kwartier de prijs heel hoog, maar ook heel laag uitvalt. Dat is funest voor iedereen die op dat moment elektriciteit inkoopt of teruglevert. Als je inkoopt, betaal je automatisch de hoogste prijs en als je teruglevert krijg je de laagste prijs. Vroeger zag je dat ook op dagen met veel wind, maar nu is het al zo extreem dat urenlang zowel min 1000 als plus 1800 euro voorkomt. Daar kun je helemaal niets mee."

Uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat de tarieven die Nederlandse huishoudens en bedrijven moeten betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet de komende 25 jaar fors stijgen. Voor het jaar 2025 verwacht de ACM een tariefstijging van ca. 11% voor het transport van elektriciteit en gas. Voor een gemiddeld huishouden zal dat gaan om een stijging van ca. €60 per jaar (inclusief BTW).

De ACM pleit voor een gelijke verdeling van de kostenstijging over alle verschillende groepen gebruikers.