Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Robbert Leisink, FruitFul-Berries:

"Een echte piek in de aanvoer van Peruaanse blauwe bessen gaat er dit jaar niet komen"

Tholen - Het overzeese blauwe bessenseizoen kende dit jaar een moeizame aanloop, zowel vanuit Peru, als Zuid-Afrika en Zimbabwe. "Dit jaar blijkt maar eens dat ook de Argentijnse telers nog een belangrijke rol kunnen vervullen. Een paar jaar geleden werd er in Europa nog weleens gedacht dat we hen niet meer nodig hebben, maar nu zijn we er blij mee", vertelt Robbert Leisink van FruitFul-Berries uit Venlo.

"Desondanks is het bessenaanbod op de markt nog niet overweldigend en we verwachten daar ook de komende weken geen verandering in. Zeker tot week 43-44 zal het aanbod een beetje blijven doorsudderen. Een echte piek vanuit Peru gaat er naar onze mening dit jaar ook niet komen. Die piek is namelijk aardig afgevlakt en de aanvoer zal hooguit wat langer doorgetrokken worden, maar de benodigde volumes zullen er niet komen", aldus Robbert.

Hij verklaart de tekorten op de markt met het na-ijlen van de El NiƱo-effecten van afgelopen jaar, maar ook de stijging in de wereldwijde consumptie. "En die stijging wordt in de plantages niet meteen opgevangen in deze omstandigheden. Dit resulteert in gigantisch hoge prijzen in de markt. Ik kan me niet herinneren dat er op de lange termijn zulke hoge prijzen voor de blauwe bessen zijn betaald. De 500-gramsverpakkingen die je de afgelopen jaren in tijden met een groot aanbod zag, zijn nu allemaal uit de schappen en ingeruild voor 125, 200 en 300 gram."

Met name in de Oost-Europese landen ziet Robbert een toenemende vraag. "Door de stijgende lonen krijgen de consumenten meer mogelijkheden en besteden ze ook meer geld aan luxere producten, zoals zachtfruit. Maar de hele Europese vraag is sterk, zeker in een markt als deze. Dat zal ook niet zomaar gaan veranderen. Maar door de tekorten hebben we niet de mogelijkheid om alle vragen in te vullen. Bestaande relaties die je 52 weken per jaar voorziet, hebben toch voorrang."

Inmiddels staat bij Fruitful-Berries ook het importframbozenseizoen op punt van beginnen. "Met 10-14 dagen starten we met de Adelita-frambozen uit Marokko. Ook de eerste pallets uit Spanje zijn inmiddels onderweg. In Marokko is er dit jaar iets meer aangeplant, maar ik verwacht dat het niet tot een groter aanbod op de markt zal leiden, omdat in Spanje de aanplant weer een stuk lager is als gevolg van het watertekort."

FruitFul-Berries is met de andere leden van Frescura standhouder op de Fruit Attraction in Madrid: Hal 6-D12

Voor meer informatie:
Robbert Leisink
Fruitful-Berries
Venrayseweg 106B
5928 RH Venlo
[email protected]
www.fruitful-berries.com