Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Behoefte in Zuid-Afrika aan uitgeprobeerde en geteste oplossingen"

"Er is in Zuid-Afrika behoefte aan groentezaden die zijn getest op betrouwbare testlocaties voordat ze op de markt worden gebracht. We importeren de zaden van verschillende veredelingsprogramma's wereldwijd, testen ze op onze screeningslocaties in Limpopo, testen ze bij verschillende telers en gaan dan pas verder met de commercialisering," aldus Tinus Stigling, medeoprichter van MirMar Seeds.

De coronapandemie betekende voor de Zuid-Afrikanen Tinus Stigling en Wynand van der Westhuizen de start van een nieuw bedrijf in 2020. De combinatie van 40 jaar ervaring in de groentezaadsector en de omvang van 80 miljoen groentezaden en 20 miljoen tabakszaden vormde de perfecte basis voor deze distributeurs.

MirMar Seeds biedt groentezaden van verschillende veredelingsprogramma's wereldwijd aan na het testen van de rassen in Tzaneen, Zuid-Afrika. "'MirMar' is de combinatie van de namen van onze twee vrouwen, Wynands vrouw is Mira en mijn vrouw is Marlene," legt Tinus Stigling gevraagd naar de oorsprong van de bedrijfsnam uit.


Trainingssessie bij MirMar Seeds/WD Seedlings in Limpopo

MirMar Seeds werkt samen met WD Seedlings om zaailingen van deze zaadvariëteiten te vermeerderen en klaar te maken voor distributie naar telers in heel Zuid-Afrika. Het bedrijf levert aan telers, van kleinschalige tuinders tot commerciële telers.

De testlocaties van MirMar Seeds/WD Seedlings zijn gevestigd in Tzaneen voordat ze worden getest door de verschillende telers. Omdat ze zich richten op zowel vollegrondsteelt als gespecialiseerde teelt in kassen, moeten de variëteiten getest worden in de verschillende microklimatologische gebieden van Zuid-Afrika. Hun gewassen omvatten een hele reeks groentegewassen, waaronder tomaten en paprika's.

De grootste markt in Zuid-Afrika is nog steeds de vollegrondsteelt en ze hebben zich gespecialiseerd in de teelt van tomaten en paprika's.

Tinus legt uit dat zijn grootste uitdaging in Zuid-Afrika de wisselkoers is en voor hun telers de arbeidskosten. "Omdat MirMar wereldwijd zoveel zaden importeert van internationale veredelaars, heeft de wisselkoers USD/EUR ten opzichte van de Zuid-Afrikaanse Rand een grote invloed op de winstmarge van het bedrijf. Als we kijken naar de totale inputkosten voor onze telers, dan zijn hun arbeidskosten aanzienlijk."

Groeimedium
Om het pakket voor telers verder te ontwikkelen, richt MirMar Seeds zich ook op externe factoren zoals groeimedium. Kokossubstraatproducent Van Der Knaap Groep bezocht onlangs de proeflocaties in Tzaneen waar ze een training gaven voor het kweken van de zaailingen in hun groeimedium.

Samen met de zaailingen wordt dit groeimedium ook gedistribueerd naar de telers. Er zijn geselecteerde leveranciers van het Van Der Knaap groeimedium die het medium individueel verpakken onder verschillende handelsnamen waarbij ze zelf de verhouding tussen veen en kokos mogen bepalen.

De samenwerking tussen MirMar Seeds en Van Der Knaap Groep begon tijdens Renee Zwinkels 8-jarige periode in Zuid-Afrika, waar ze elkaar goed leerden kennen in de groentezaadsector. Voortdurende bezoeken en het opbouwen van relaties vormen een sterk onderdeel van de werkrelatie.

Eén zo'n bezoek was op 15 augustus van dit jaar toen de twee bedrijven hun samenwerking officieel startten. De training werd gegeven aan het teelt- en verkoopteam van MirMar Seeds om de producten van Van Der Knaap Groep te distribueren.

Voor meer informatie:
MirMar Seeds
mirmarseeds.co.za

Tinus Stigling
[email protected]

WD Seedlings
wdseedlings.co.za
[email protected]

Van Der Knaap Groep
www.vanderknaap.info

Publicatiedatum: