Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
4X robot

Samenwerkende robot ontworpen die veilig naast mensen werkt

In tegenstelling tot traditionele industriële robots, die om veiligheidsredenen meestal gescheiden worden gehouden van menselijke werknemers, zijn collaboratieve robots - of "cobots" - ontworpen om veilig naast mensen te werken. Michael Mortensen, Sales Director bij 4XROBOTS, benadrukt dat veiligheid een primaire focus was bij de ontwikkeling van de onlangs gelanceerde 4X-robot. "Elk onderdeel van de 4X robot is ontworpen om maximale veiligheid te garanderen voor mensen die ernaast werken en om te voldoen aan alle veiligheidsnormen." Met zijn compacte ontwerp en relatief lage gewicht is de robot gemakkelijk te verplaatsen en te integreren in verschillende onderdelen van een glastuinbouwbedrijf.

Op de Rosa Danica kwekerij in Denemarken nemen robots geen taken over, maar werken ze naast menselijke werknemers. De 4X robot helpt bij het plaatsen van pluggen in potten: zijn plastic grijper pakt de plug en plaatst deze in een voorgevulde pot. Het hele proces duurt minder dan twee seconden, wat resulteert in 2.500 picks per uur.

Jacob Sørensen, eigenaar van Stål & Plast, zag een enorm potentieel in de sector voor automatiseringsoplossingen die naast menselijke arbeid kunnen werken zonder de veiligheid in gevaar te brengen of werkstromen te verstoren. Hij realiseerde zich ook dat traditionele samenwerkende robots te langzaam en te duur waren om een haalbaar rendement op investering te bieden.

"We namen industriële robotontwerpen en pasten die aan voor kassen", zegt Michael Mortensen van 4XROBOTS. Hij verwijst naar Delta robots, een industriële robot die doorgaans drie armen heeft die in een parallellogram werken. "We hebben een vierde arm toegevoegd om de werkruimte van de robot te vergroten. Ondanks het grotere bereik van de vierde arm is het totale gewicht van de robot aanzienlijk lager dan traditionele modellen - slechts 35 kg.

Ook visueel is te zien dat het een opmerkelijk slank model is. "Zwak door ontwerp", noemt Michael het - iets wat misschien negatief klinkt, maar in feite een van zijn sterke punten is, waardoor hij veilig naast mensen kan werken. "De robot is ontworpen met lichtgewicht, flexibele onderdelen en beschermende bekleding rond de buitenste delen, wat de impact tijdens botsingen en het risico op letsel tijdens contact met mensen vermindert", legt hij uit. De coöperatieve veiligheidsfuncties nemen alle veiligheidszorgen weg en stellen je team in staat om naast de robot te werken. Dit is cruciaal in glastuinbouwbedrijven, waar werknemers zich vaak snel moeten verplaatsen en met verschillende machines moeten werken. "Over het algemeen schakelt de 4X robot over naar de veiligheidsmodus als zijn gebruikelijke geprogrammeerde patronen worden verstoord," voegt hij eraan toe, zodat de veiligheid van mensen nooit in gevaar komt.

Bovendien maakt het lichte gewicht de robot zeer mobiel, zodat hij gemakkelijk verplaatst kan worden binnen de teelt. Deze mobiliteit is met name handig in dynamische teeltomgevingen, waar telers vaak de indeling aanpassen om werkstromen te optimaliseren of verschillende gewassen te kunnen verwerken. Michael legt verder uit dat de robot ontworpen is om in zowel nieuwe als bestaande productielijnen te passen, zodat hij gemakkelijk te implementeren is. "De robot kan functioneren als een onafhankelijke eenheid of als onderdeel van een groter robotsysteem."

Inmiddels heeft de robot duizenden potten geplaatst bij Rosa Danica, waardoor 4XROBOTS haar faciliteiten kon gebruiken voor het testen van de bètaversie. Deze praktijktests stelden het bedrijf in staat om de mogelijkheden van de robot te verfijnen, zodat deze voldoet aan de operationele behoeften van commerciële telers. Michael ziet echter nog meer potentiële toepassingen, dankzij de aanpasbare grijpers. "De robot kan worden uitgerust met toepassingsspecifieke grijpers, waardoor hij een grote verscheidenheid aan stekken, groenten, planten en fruit kan hanteren", legt hij uit. Dit aanpassingsvermogen maakt de robot geschikt voor verschillende teeltomgevingen met repetitieve handelingen, waaronder delicate gewassen die voorzichtig moeten worden aangeraakt om schade te voorkomen.

Na de lancering op GreenTech 2024 is 4XROBOTS nu commercieel beschikbaar en is optimistisch over de toekomst. De concurrerende prijs en snelle terugverdientijd van de robot zijn goed ontvangen door de markt, met veel interesse van zowel eindgebruikers als grote tuinbouwintegratiebedrijven. "We hebben overweldigend positieve reacties ontvangen op GreenTech," zegt Michael, en hij voegt eraan toe dat hij verwacht dat de 4X robot een cruciale rol zal spelen bij het automatiseren van belangrijke taken in de tuinbouw, waardoor telers efficiënter kunnen werken en hun arbeidskosten kunnen verlagen.

Voor meer informatie:
Michael Mortensen
Verkoopdirecteur
4XROBOTS
[email protected]
www.4xrobots.com

Publicatiedatum: