Tholen - Dinsdag kwamen opkwekers uit de hele wereld bij elkaar om te netwerken en te leren van elkaar. Het evenement 'Propagate!2024' had dit jaar het thema: 'Van zaad tot succes'. En dat onderwerp dekte de lading. Wij sloten een gedeelte van de dinsdag aan en delen hier een verslag in woord en beeld.
Ton Habraken (Ludvig Svensson), Bram Wiggers (Track32), René Beerkens (Hoogendoorn) en Julia Erftemeijer (Artechno). Bekijk hier de hele fotoreportage.
Kasklimaat en innovatie
Ton Habraken ademt de principes van Plant Empowerment. De ventilator Climaflow past daar volledig in. Voor telers is het creëren van het perfecte kasklimaat een enorme uitdaging. Het is niet eenvoudig om een gelijkmatige temperatuur en de ideale luchtvochtigheid te bereiken. Ton: "Met ClimaFlow kunnen telers hun klimaatschermen gesloten houden. Doordat de lucht in de kas van boven en beneden gemixt wordt, heb je geen droge plekken in het gewas. Zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid is gelijkmatig, door de hele kas heen."
Bram Wiggers (Track32) laat AI het rekenwerk doen om de bruikbare zaailingen te tellen. Door AI los te laten op het beeldmateriaal hoeft er niet meer handmatig geteld te worden. In één oogslag ziet hun oplossing hoeveel bruikbare zaailingen er in de tray zitten. Dit beeldmateriaal kan op drie manieren verkregen worden: 'gewoon' via een app op de telefoon, via een drone of via een tracker.
René Beerkens (Hoogendoorn) vroeg aandacht voor hun kasbesturingsstysteem IIVO. Als deze is uitgerust met intelligente algortimes is het kasklimaat op microniveau te regelen. Er wordt rekening gehouden met de verwachte weersomstandigheden. Er zijn overigens vijf algoritmes in te zetten bij de kascomputer: ventilatie, temperatuur, scherming, belichting en CO₂.
Julia Erftemeijer (Artechno) sprak over AVF+. Dit is een geautomatiseerde verticale kweekoplossing die ontworpen is voor het kweken van gewassen op middelgrote tot grote schaal. In de klimaatcel worden de omstandigheden voor de groei van gewassen gecreëerd door regeling van groeivariabelen zoals licht, klimaat, irrigatie en voedingsstoffen. Julia: "De groeicycli zijn korter dan gebruikelijk."
Henk-Jan van Ooyen (Iso Group) en John van Ruyven (JVR Tecmar) en Pjotr Slomiany. Bekijk hier de hele fotoreportage.
Robot en ToBRFV
Henk-Jan van Ooyen (ISO Group) maakte indruk op de zaal met zijn korte presentatie over de entmachine die tot 4.000 planten p/uur kan enten. Machine? Of is het toch meer een robot? Hoe dan ook, Henk-Jan noemde deze stap voorwaarts in de arbeidsbesparing een revolutionaire. En gezien de capaciteit van deze machine zou hij daar wel eens gelijk in kunnen hebben. En ter verduidelijking, er worden, ondanks de hoge snelheid, geen concessies gedaan aan efficiëntie, kwaliteit en hygiëne.
De presentatie van de heren van JVR Tecmar ging over het inkapselen van virussen in het algemeen. En tijdens hun verhaal werd er ingezoomd op ToBRFV. JVR Temar heeft een groeistimulator, Tobre, op basis van chitosan met een geprofileerde deeltjesverdeling. Deze verdeling zorgt voor het effect van compartimentering van de cel en het kapselt vervolgens het virus in.
Het virus kan zich niet verder ontwikkelen. Het is beter voorkomen dan genezen, en daarom raadt Pjotr aan om het in een vroeg stadium in te zetten. John vult aan: "Als het virus al aanwezig is, kun het wel nog blijven zien. Maar het vermeerdert dus niet meer. Het heeft geen vat op het gewas meer. De productie blijft op het gebruikelijke hoge niveau. Het virus is uitgeschakeld. Er ontstaat dus eigenlijk een systemisch verworven resistentie."
Jan Kamper (Bayer), Corine de Groot (Bejo Zaden), James du Preez (Rijk Zwaan) en Ronald Visser (The Rootstock Company) Bekijk hier de hele fotoreportage.
Veredelingsbedrijven
Bayer heeft onlangs onderzoek gedaan in de quarantainekas in Wageningen over het belang van ToBRV-resistentie van onderstammen. Er zijn toen geen significantie aanwijzingen gevonden dat een resistentie van de onderstam bijdraagt aan de resistentie van het gewas. Dat geldt zowel voor blad- als vruchtsymptomen, deelt Jan Kamper: "En het klopt inderdaad dat we nu wel een aantal resistentie rassen in onderstammen hebben zitten. Dat heeft te maken dat we, net als alle veredelaars, ervan uitgingen dat dat wel belangrijk was. Het risico was te groot om daar geen rekening mee te houden. Dus wij ook. Achteraf blijkt dat dus niet nodig geweest te zijn, blijkt uit het onderzoek."
De meeste onderstammen van The Rootstock Company worden op dit moment geteeld in Zuid-Amerika. Maar dat is zeker niet de enige regio in de wereld waar ze actief zijn. Dat bleek wel uit de inleidende film. Emsland Gemuse uit Duitsland en Globe Plant uit Nederland mogen ze onder hun klantenkring rekenen. En voor Mexico zijn er ook speciale rassen ontwikkeld. Deze houden rekening met het extreme klimaat en kunnen handelen met de afwezigheid van gewasrotatie in de vollegrondsteelt. Ronald Visser: "Je kunt je voorstellen dat dat om andere onderstamoplosssingen vraagt."
James du Preez van Rijk Zwaan heeft veel contact met plantenkwekers in Nederland en België. Hij kreeg de vraag van Hans van Herk welke ondergrond / substraat nu eigenlijk het beste is voor het komkommergewas. Een lastige, want dat is niet zo maar te zeggen. Dat is afhankelijk van zoveel factoren. De condities zijn bepalend voor de substraatkeuze. En niet andersom.
James is wel van mening dat hij een voorkeur heeft om direct in het blok te zaaien. Dit om transplanten te voorkomen. Dat levert schade op. James: "Ik snap anderzijds ook wel dat dat een uitdaging is. Een uitdaging in ruimtegebruik én een logistieke uitdaging."
Ad Kranendonk, Flier Systems. Bekijk hier de hele fotoreportage.
Flier Systems is een van de initiatiefnemers van het event. Ad genoot van de interactie die hij om zich heen zag. "Ik zie plantenopkwekers uit de hele wereld elkaar opzoeken. Gisterenavond was dat ook zo. Ik zat aan tafel met zoveel nationaliteiten. Het netwerken was toen al volop begonnen. Heel leuk om te zien dat we daaraan kunnen bijdragen."
Bekijk hier de hele fotoreportage.
Voor meer informatie:
Ad Kranendonk
Propagate!
tel +31 (0)6 5155 5070
[email protected]
[email protected]
www.propagate.nl