Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Redelijk stabiele komkommeroogst in Frankrijk

Antoine Cheminant, partner van de Franse tuinbouwgroep Cheminant, die gespecialiseerd is in de teelt van tomaten en komkommers, bespreekt de evolutie van het komkommerseizoen in de Loire-Atlantique.

Oogst 11 van de 12 maanden
De Cheminant groep teelt al zes jaar komkommers op zeven hectare, waarvan drie onder glas. Dit betekent dat het komkommers kan oogsten van half december tot begin november. "Het complementaire karakter van onze belichte kassen betekent dat we de teelt over het jaar kunnen spreiden zonder grote pieken, en elf van de twaalf maanden op de markt aanwezig kunnen zijn." De groep oogst bijna 12 miljoen stuks per jaar, of 4.800 ton komkommers.

Gebrek aan licht in de lente en zomer
"Sinds begin augustus hebben we weer meer volumes", legt Antoine Cheminant uit. Dit jaar heeft het slechte weer (dat al sinds oktober 2023 aanhoudt) oogstpieken voorkomen. "De volumes zijn in de loop van de weken vrij stabiel gebleven. Er waren geen grote hittepieken en de gewassen verouderden sneller door het gebrek aan licht in de lente en de zomer. De regen en vochtigheid stimuleerden ook de ontwikkeling van schimmelziekten, die zeer moeilijk te beheersen zijn."

Prijzen momenteel hoger
Hoewel komkommer een weersafhankelijk product is, heeft de consumptie niet al te veel geleden onder het grijze weer, dankzij promoties in de supermarkten. "Komkommers zijn een relatief goedkoop product en ook tijdens de inflatie heeft de afzet standgehouden dankzij speciale aanbiedingen. Wat de prijzen betreft, liggen we dit jaar boven het gemiddelde."

Spaanse komkommers keren volgende maand terug op de Franse markt. "De overgang zal de komende weken plaatsvinden en de Franse oogst zal vanaf eind september beginnen af te nemen. Dit kan problematisch zijn aan het einde van het seizoen, maar alles hangt af van het weer en de prijzen in Spanje", voegt Antoine toe. "We weten niet wat het Spaanse areaal zal zijn, maar we verwachten dat deze in de buurt zal liggen van die van voorgaande jaren."

Voor meer informatie:
Antoine Cheminant
Groupe Cheminant
Le Prouzeau
44470 Carquefou (Frankrijk)
Tel: +33 2 40 50 81 26
[email protected]
https://groupe-cheminant.net/

Publicatiedatum: