Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Twee vrouwelijke directeuren van het Zuid-Afrikaanse Dukathole Farm

Tien jaar geleden begonnen Nkanyiso Ngubane en Nothando Shangase Dukathole Farm. In New Hanover, in KwaZulu-Natal, Zuid-Afrika, kweken ze groenten in de volle grond en in kassen. De afgestudeerde landbouwers combineren teelt met onderwijskansen en werkgelegenheid voor vrouwen en jongeren.

Nothando is geboren en getogen in het landelijke Ndwedwe in het Thafamasi gebied. "De meeste gezinnen waren voor hun voedselzekerheid afhankelijk van hun teelt. Toen ik opgroeide, merkte ik echter dat de landbouwsector sterk gedomineerd werd door mannen, vooral in de veeteelt, en dat de meeste gezinnen hun teelt niet als een bedrijf zagen. Ook al hadden ze land en het potentieel om van zelfvoorzieningslandbouw over te stappen op commerciële landbouw, het ontbrak hen aan kennis en ze hadden niet genoeg moed om hun producten naar de formele markten te brengen. Dit stimuleerde me om mijn kennis over de sector te vergroten en ik schreef me in voor een diploma in land- en tuinbouw aan de Mangosuthu University of Technology en een BTech in landbouw aan de Tshwane University of Technology, omdat ik niet alleen verandering wilde zien, maar ook zelf de verandering wilde zijn."

Het bedrijf Dukathole werd in 2014 opgericht om te voldoen aan de groeiende vraag naar en voortdurende behoefte aan verse groenten. Dukathole wil een groentemerk van hoge kwaliteit ontwikkelen dat zich niet alleen richt op Zuid-Afrika, maar ook op een groeiende exportmarkt. Voor de directeuren van Dukathole is het teeltbedrijf hun broodwinning geworden en ze hebben ervaring met zowel intensieve als conventionele teeltsystemen.

De teelt
Dukathole produceert een verscheidenheid aan groenten, zowel in de vollegrond als in tunnels. "In de volle grond hebben we voornamelijk sperziebonen, courgette, kool en bloemkool geteeld. In de kas hebben we pronkbonen en cherrytomaten geteeld, en ons belangrijkste product was komkommers, waarvan we 11.200 komkommers per tunnel per seizoen produceerden", zegt Nothando. Hun totale areaal is 50 ha, zowel volle grond als kas teelt.

Tunnels
"We kozen aanvankelijk voor tunnels vanwege het beperkte land dat we hadden en we hadden een systeem nodig waarmee we hoge opbrengsten konden produceren en tegelijkertijd de verticale ruimte konden benutten. Andere voordelen die we hebben ervaren zijn waterbesparing, fertigatie is effectiever omdat de irrigatie rechtstreeks naar de wortels wordt geleid en het systeem stelt ons in staat om de fertigatieprogramma's aan te passen aan onze verschillende gewassen en hun behoeften. De groeicycli zijn ook sneller dan onze traditionele methoden en de productkwaliteit blijft gemakkelijk behouden."

Uitdagingen voor de twee vrouwelijke directeuren
"Ik zou zeggen dat we als telers te maken hebben met uitdagingen op het gebied van naleving van financiële instellingen en formele markteisen. De sector is nog in ontwikkeling, vooral voor zwarte telers in Zuid-Afrika. Deze twee aspecten vormen voor ons een uitdaging en beperken ons om ons land optimaal te benutten en om optimaal te produceren", zegt Nothando als haar wordt gevraagd naar de uitdagingen in de sector. Ze legt uit dat telers, en vooral vrouwen, te maken hebben met een andere grote uitdaging: diefstal en andere veiligheidsproblemen. "Dit heeft geleid tot extra onvoorziene bedrijfskosten."

Dukathole Farm is tot nu toe volledig gefinancierd door de Zuid-Afrikaanse overheid en ze kijken ernaar uit om dit seizoen te groeien en te voldoen aan de eisen van particuliere financiële instellingen om financieel onafhankelijk te worden. "We hebben al eerder geprobeerd om aan de eisen te voldoen, maar we hebben nog niet aan hun eisen voldaan, wat ons veel vertragingen heeft opgeleverd en ons uithoudingsvermogen heeft bijgebracht." Ze legt uit dat er niet genoeg activa zijn om als onderpand te gebruiken en dat de cashflow niet constant is vanwege het beperkte land. Na het beëindigen van hun huurcontract op een vorige locatie, is het team momenteel bezig met het verhuizen van een van hun kassen.

Nothando legt uit dat ze hun bedrijf onlangs al naar een nieuwe locatie hebben verplaatst en dat ze ernaar uitkijken om als onderdeel van hun landbouw de teelt van graan in de volle grond te introduceren. Dit seizoen zullen ze voor het eerst droge bonen verbouwen en ze "kunnen niet wachten om te leren en te groeien, en we vinden het geweldig om te zien dat we nieuwe deuren binnengaan om te voltooien wat we te bieden hebben".

Arbeid
Het teeltbedrijf Dukathole heeft mensen in dienst, vooral vrouwen en jongeren. Omdat een klein bedrijf zich geen minimumloon voor al hun werknemers kan veroorloven, beperken ze de werktijden om te voldoen aan de Zuid-Afrikaanse arbeidswet. "Aangezien we professioneel opgeleide managers van het teeltbedrijf zijn, geven we de vrouwen die we in dienst hebben ook zelfvertrouwen door ze te trainen in onze manier van telen. Wij geloven dat dit de beste duurzame manier is."

Voor meer informatie:
Dukathole Farm
Nothando Shangase
[email protected]