Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Arbeidsprobleem speelt robot in de kaart

Tomaten oogsten in kassen is een arbeidsintensieve taak, maar het wordt steeds moeilijker om werknemers te vinden die deze taak op zich willen nemen. "De fysieke eisen en het jaarrond karakter van het werk leiden tot een groot verloop van werknemers, waardoor telers moeite hebben om bij te blijven. Dit tekort aan arbeidskrachten verstoort niet alleen de teelt, maar heeft ook invloed op de kwaliteit en consistentie van de oogsten, wat een grote uitdaging vormt voor de sector," zegt Adi Nir, oprichter en CEO van MetoMotion. Met deze uitdaging in het achterhoofd ontwikkelde het Israëlische robotica-bedrijf een oplossing.

Een robotoogstmachine
De oogstrobot van MetoMotion is de oplossing van het bedrijf voor dit probleem. "Het systeem is ontworpen om aan de behoeften van telers te voldoen en kan de benodigde arbeid tot 80% verminderen. De robot bespaart niet alleen op arbeidskosten, maar zorgt ook voor een hogere nauwkeurigheid bij het oogsten, waardoor de opbrengst beter kan worden voorspeld en de gezondheid van het gewas beter kan worden bewaakt," legt Adi uit.

De technologie van MetoMotion is niet alleen een hulpmiddel bij het oogsten, het is een datagestuurde oplossing. Adi legt uit dat de robot geavanceerde sensoren en kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt om gedetailleerde gegevens over de status van het gewas te verzamelen, zodat telers weloverwogen beslissingen kunnen nemen over oogstschema's en opbrengstoptimalisatie. "Deze mogelijkheid biedt telers de flexibiliteit om te oogsten op basis van veranderende markteisen, zodat ze aan kwaliteitsnormen kunnen voldoen en tegelijkertijd verspilling tot een minimum kunnen beperken."

Eenvoudige integratie en flexibiliteit
Volgens Adi is een van de belangrijkste voordelen van de oogstrobot van MetoMotion dat deze eenvoudig te integreren is in bestaande kassen. "Het systeem vereist geen grote veranderingen in de infrastructuur, waardoor het toegankelijk is voor telers die hun activiteiten willen moderniseren zonder noemenswaardige verstoring."

Hoewel er enkele agrotechnische aanpassingen nodig kunnen zijn om het systeem volledig te optimaliseren, zijn deze aanpassingen minimaal vergeleken met de voordelen, zegt hij. "De robot is ook in hoge mate aanpasbaar, wat betekent dat telers hem kunnen programmeren om te oogsten volgens verschillende specificaties, afhankelijk van hun behoeften. Dit aanpassingsvermogen zorgt ervoor dat de technologie klaar is om zowel de huidige als de toekomstige eisen in het teeltbedrijf te ondersteunen."

ROI
"Met een tekort aan arbeidskrachten dat de operationele kosten opdrijft, biedt de robot een manier om te besparen op arbeid en tegelijkertijd de efficiëntie te verbeteren", voegt Adi toe. MetoMotion meldt dat de oogstrobot een terugverdientijd heeft van slechts twee tot drie jaar, met een ROI van meer dan 500%. "Voor een sector die worstelt met een tekort aan arbeidskrachten en stijgende kosten, zijn deze cijfers een sterk argument om over te stappen," zegt Adi.

Naast de arbeidsbesparing voegt Adi toe dat het vermogen van het systeem om afval te verminderen en de kwaliteit van de oogst te verbeteren de financiële voordelen nog verder vergroot. "Door nauwkeuriger te oogsten en schade aan het gewas te minimaliseren, helpt de robot telers om hoge normen te handhaven en tegelijkertijd verliezen te beperken."

Het verpakkingsproces vereenvoudigen
Verpakking na de oogst is een ander gebied waar de robot van MetoMotion kan helpen. "Het verpakken varieert vaak afhankelijk van de eisen van de klant en de behoefte aan flexibiliteit kan leiden tot inefficiëntie. Ons systeem standaardiseert het verpakken tijdens de oogst, met behulp van standaarddozen. Dit vereenvoudigt niet alleen het proces, maar zorgt er ook voor dat telers de flexibiliteit hebben om de verpakking aan te passen voor premium producten in het magazijn, zonder de oogstactiviteiten te verstoren," zegt Adi.

De toekomst van het telen in kassen
De oogstrobot van MetoMotion is bedoeld om een praktische oplossing te bieden voor de voortdurende arbeidsuitdagingen in de glastuinbouw. "Naarmate de AI-technologie voortschrijdt, zal het systeem waarschijnlijk steeds verfijnder worden en na verloop van tijd extra voordelen bieden. Telers die dit systeem in een vroeg stadium toepassen, kunnen de productiviteit verhogen en de kosten verlagen door zowel het tekort aan arbeidskrachten als operationele inefficiënties aan te pakken. Hoewel robotica in de tuinbouw nog in ontwikkeling is, heeft het al bewezen waardevol te zijn door telers te helpen concurrerend te blijven in een sector waar efficiëntie essentieel is," concludeert hij.

Voor meer informatie:
MetoMotion
[email protected]
www.metomotion.com

Publicatiedatum: