Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer lokale Zweedse sla na bouw nieuwe kas

De grootste teler van verse kruiden in Zweden, Svegro, investeert in een nieuwe kas op Färingsö buiten Stockholm. In de nieuwe, geautomatiseerde kas is het de bedoeling om jaarlijks 2,2 miljoen kroppen sla te telen op 2,4 ha.

"De consumptie van sla in Zweden is ongeveer 5,5 kilo per persoon per jaar. Slechts 40% van alle geconsumeerde sla wordt in Zweden geteeld, voornamelijk in de zomermaanden. Tijdens de resterende maanden wordt de sla voornamelijk geïmporteerd uit Spanje, maar ook uit andere Zuid-Europese landen, wat lange transporten met zich meebrengt", aldus de Zweedse telers.

Kristin Orrestig, CEO van Svegro

"Er is veel vraag van onze klanten naar in Zweden geteelde producten. ICA's langetermijndoel is om waar mogelijk jaarrond in Zweden geteelde groenten en fruit aan te bieden. In het afgelopen jaar hebben we doelbewust het aandeel in ons assortiment vergroot en we zijn optimistisch over de mogelijkheden voor meer Zweeds geteelde producten in de toekomst," zegt Jonas Andersson, Business Area Manager voor groenten, fruit en bloemen bij ICA Zweden.

Voor sla die uit andere landen wordt geïmporteerd, is het transport verantwoordelijk voor 80 procent van de CO2-uitstoot van het product. Naast transport hebben ook energieverbruik en verpakkingen een aanzienlijke impact op het milieu. "Door in Zweden te telen met hernieuwbare energie zal de klimaatvoetafdruk van het product lager zijn in vergelijking met geïmporteerde sla. De transporten van Svegro worden uitgevoerd met hernieuwbare brandstof, wat de uitstoot van CO2 nog verder vermindert."

Hernieuwbare energie
"Velen zijn zich ervan bewust dat er bij geïmporteerde sla meer chemische gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt dan bij in Zweden geteelde sla. Kortere transportafstanden en het belang van de Zweedse teelt zijn andere redenen waarom consumenten voor Zweedse producten kiezen. Met de nieuwe kas kunnen we ongeveer 2,2 miljoen kroppen sla per jaar telen, wat overeenkomt met ongeveer 10 procent van de Zweedse markt, ijsbergsla niet meegerekend. Het feit dat we nu elke dag, het hele jaarrond, nog meer in Zweden geteelde sla kunnen leveren, zien we als een groot succes," zegt Kristin Orrestig, CEO van Svegro.

Svegro schat dat de nieuwe kas van 4.200 m² in de herfst van 2024 klaar zal zijn en dat de teelt in het voorjaar van 2025 zal beginnen. De kas bestaat uit een geautomatiseerd kweeksysteem dat is ontworpen voor sla. Pas bij de kwaliteitscontrole zouden er mensen aan te pas komen.

Voor meer informatie:
Svegro
www.svegro.se

Publicatiedatum: