Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Geert Koot deelt ervaringen over HREZ van Enza Zaden

"In de belichte teelt zijn alleen maar resistente tomatenrassen te vinden"

De afgelopen jaren is de tomatensector voor grote uitdagingen komen te staan door de verspreiding van ToBRFV. Geert Koot, rassencoördinator van Prominent, vertelt over zijn ervaringen met HREZ van Enza Zaden.

Zoals de meeste tomatentelers wereldwijd hebben ook de tomatentelers binnen Prominent de afgelopen jaren last gehad van het ToBRFV-virus. "In 2019 was de eerste uitbraak van het ToBRFV-virus, daarna volgden er 4 jaar van overleven", vertelt Koot. "Iedereen binnen Prominent is er goed mee omgegaan en er waren strenge hygiëneprotocollen, maar dat geeft nog geen 100% zekerheid. Je zit in een overlevingsmodus, niet wetende hoe het gewas er morgen aan toe is. Elke nacht ging je slapen met de gedachten 'hoeveel planten zijn er morgen weer besmet?'"

Inmiddels is de situatie bij Prominent totaal anders, dankzij de komst van de Hoog Resistente tomatenrassen van Enza Zaden (HREZ), aldus Koot. "We telen hier momenteel 500 hectare aan tomaten, in de belichte teelt zijn alleen maar resistente tomatenrassen te vinden en bij onbelichte teelt is een kwart daarvan HREZ. Het telen van HREZ-tomatenrassen geeft rust. Het is heel fijn dat we ons nu weer volledig kunnen richten op de teelt."



Betrouwbaar advies
De komst van de nieuwe rassen was een grote stap voor Koot, maar wel een met zijn sales specialist van Enza Zaden – Edwin van Antwerpen – aan zijn zijde. "Enza Zaden was het eerste groentezaadbedrijf dat betrouwbare resistente tomatenrassen aanbood. Dankzij de goede band met Edwin kreeg ik een telefoontje met de boodschap 'Ik heb iets interessants voor jou'. Het kwartje moest wel even vallen: we konden kiezen tussen een niet resistent ras en het HREZ-ras Shivious. Dankzij de goede discussies met Edwin en de proeven uit de demolocatie, zijn we overstag gegaan. En daar zijn we nog steeds blij mee."

Betrouwbare rassen in de markt zetten
De keuze voor Enza Zaden is voor een groot deel gebaseerd op betrouwbaarheid en ervaring. Koot legt uit: "Enza Zaden geeft betrouwbaar advies én laat ook zien dat het in de praktijk werkt. Als coördinator van de rassencommissie kijk ik naar het totaalplaatje: het gewas, de tomaat en de productie moet allemaal in de groene cijfers vallen. Daarna wordt een ras beoordeeld op kleur, brix en smaak. De volgende stap is het zetten van een proef. Doen de rassen wat ze behoren te doen; goede betrouwbare productie en kwaliteit zijn daarbij de randvoorwaarden. De hoge resistentie tomatenrassen van Enza Zaden bieden dat allemaal, met als belangrijkste kenmerk: resistentie tegen het ToBRFV-virus. We kunnen er bij Enza op rekenen dat ze kwalitatief goede rassen levert en weten wat ze doet. Dat maakt het voor ons een waardevolle partner."

Foto rechts: Shivious

Hygiëneprotocollen
Dat het allemaal zo enorm snel is gegaan, is mede te danken aan de telers van Prominent zelf, die de hygiëneprotocollen in de kas nog steeds streng hanteren. "In 2019 kwam het ToBRFV-virus boven, we zijn toen eerst gaan focussen op hygiëne en discipline. Naderhand zijn we het hygiëneprotocol vast blijven houden en daardoor gaat het nu goed. De controle is gebleven. Werknemers waren het gewend om gedisciplineerd om te gaan met hygiëne en dat zijn ze blijven doen. Dat we geen uitvallen hebben is mede daardoor."

Koot hamert op het hanteren van hygiëneprotocollen, ook bij het telen van resistente rassen. 'Als bedrijf is het de fout om te denken 'we hebben de hygiëne onder controle en met resistente rassen in de kas kunnen we het hygiëneprotocol loslaten'. Het rendeert om een goede schone kas te hebben."

De uitdaging voor de toekomst? Het uitbannen van het ToBRFV-virus. En dat is nog niet zomaar gedaan. Het telen van resistente rassen betekent nog niet dat het ras immuun is. Daarnaast zijn er ook telers die rassen telen die niet resistent zijn, daardoor blijft de kans op mutaties bestaan. Maar de HREZ-tomatenrassen van Enza Zaden bieden wel hoop voor de toekomst, aldus Koot. "Een betrouwbaar HREZ-ras met goede productie kan ook andere telers ervan overtuigen om te kiezen om zijn kas vol te zetten met HREZ-rassen. Het belangrijkste vond ik het kunnen telen van goede, betrouwbare en resistente rassen van gezonde en kwalitatief hoogwaardige tomaten."

Voor meer informatie:
Enza Zaden
+31 (0)228 350100
[email protected]
www.enzazaden.com

Publicatiedatum: