Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ghana introduceert nieuwe tomatenrassen via CSIR-CRI

De Council for Scientific and Industrial Research (CSIR) en het Crop Research Institute (CRI) hebben twee nieuwe tomatenrassen geïntroduceerd in het kader van het project 'Technologies for Africa Agriculture Transformation phase 2 (TAAT 2)'. Deze rassen, genaamd cri-Kwabena-Kwabena en cri-KOPIA, zijn ontwikkeld om de uitdagingen van klimaatverandering aan te pakken, niet alleen in Ghana maar wereldwijd.

Dr. Michael Kwabena Osei, Senior Research Scientist en hoofd van de Horticulture Division bij CRI, benadrukte dat deze rassen worden gekenmerkt door vroege rijpheid, hoge opbrengst en droogteresistentie. De onthulling vond plaats tijdens een mediatour langs experimentele teeltbedrijven in de Volta Region's Kpetoe, Akatsi en Adaklu districten. Het TAAT 2-project, dat wordt gefinancierd door de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (AFDB) en wordt uitgevoerd in vier Ghanese regio's: Boven-Oosten, Volta, Bono en Oost-Ghana, is gericht op het verminderen van klimaatgerelateerde bedreigingen voor de groenten teelt.

Osei benadrukte het kritieke gat in het binnenlandse aanbod van tomaten in Ghana, waarbij de lokale teelt slechts 30% van de jaarlijkse vraag van 1,2 miljoen ton dekt. Dit tekort heeft geleid tot een toename van de import van tomaten in conserven, wat zorgen baart voor de gezondheid. Hij pleitte voor een verschuiving naar irrigatieteelt om jaarrond groenten te kunnen telen.

Paul Alhassan Zaato, een onderzoeksmedewerker van het World Vegetable Center, gaf aan zich te willen inzetten om de teelt van groenten in Ghana te stimuleren door samen te werken met CRI. Bright Torgnui, een tomatenteler met 15 jaar ervaring, verwelkomde de introductie van deze nieuwe variëteiten en noemde hun aanpassingsvermogen aan verschillende weersomstandigheden en hun potentieel om de teelt te verbeteren.

Het evenement diende ook als platform om meer dan 150 groentetelers voor te lichten over moderne teelttechnieken en het oordeelkundig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen.

Bron: 3News

Publicatiedatum: