Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kris van der Velden biedt kritische externe blik op arbeid, de grootste kostenpost in de glastuinbouw

“Leer arbeidsprognose gebruiken op de werkvloer”

Tholen - Je kunt Kris van der Velden tegenwoordig in meer dan alleen tomatenkassen tegenkomen. De man die voor een tomatenteler de afgelopen jaren verantwoordelijk was voor de arbeid, en daarnaast ook ervaring opdeed met teelt, energie en techniek, heeft zijn expertise nu omgezet in een eigen onderneming: Veldvision. Met dit bedrijf helpt hij ondernemers in de glastuinbouw om de efficiëntie en productiviteit te verhogen door bedrijfsstructuren te optimaliseren.

Ondernemers zijn voortdurend bezig met het bouwen aan hun bedrijf, maar door de dagelijkse hectiek ontbreekt vaak de tijd om kritisch naar interne processen te kijken. "In veel gevallen sluipen bepaalde gewoontes er gewoon in waardoor zaken minder soepel verlopen," merkt Kris op. "En dit is extra belangrijk in de glastuinbouw, waar arbeidskosten tot wel 60 à 70 procent van de totale kosten kunnen bedragen. Een efficiënte aanpak kan hier écht het verschil maken."

Het is om die reden volgens hem extra belangrijk voor ondernemers om hun bedrijfsstructuur regelmatig kritisch onder de loep te nemen en externe expertise in te schakelen. Als voorbeeld noemt hij een teler die aardbeien in de vollegrond teelt, maar die nu gaat uitbreiden naar telen in een kas. Hoe moet je dat aanpakken?

Een extra paar ogen kan in zulke gevallen helpen. Kris is, kort door de bocht, dat extra paar cruciale ogen. Hij biedt een grondige analyse van bedrijfsstructuren, met een focus op het inzetten van arbeidsdata voor prognoses, budgettering en KPI's. Zo kunnen bedrijven hun arbeid optimaal inzetten en met meer vertrouwen beslissingen nemen.

Wat doe je met arbeidsregistratie?
De eerste stap die glastuinbouwbedrijven kunnen zetten op weg naar meer efficiëntie en productiviteit is werken met een arbeidsregistratiesysteem. Veel telers doen dat al, maar nog lang niet iedereen, merkt Kris. "Zo'n systeem gebruik je echt niet alleen voor urenregistratie. Het is een krachtige bron van informatie die veel meer biedt dan alleen urenregistratie. Wanneer je de data goed gebruikt, kun je efficiëntere processen creëren en kosten besparen."

Als specialist in arbeidsorganisatie houdt Kris zich graag met die data bezig. Maar voordat het zover is dat hij voor een teler die zijn hulp inroept in de data duikt, neemt hij eerst altijd een kijkje in de kas, om de werkprocessen in kaart te brengen. "Op die manier kan ik een inschatting maken van de kwaliteit van het werk. Vragen die ik dan stel zijn: Werk je met arbeidsregistratie? Wat doe je ermee? Wat kun je ermee?"

Automatisering
De eerste stap naar een efficiëntere bedrijfsvoering is volgens Kris het opstellen van een arbeidsprognose. "Daarna is het cruciaal om die prognose goed te vertalen naar de werkvloer," voegt hij toe. "Dit zorgt voor inzicht en helpt telers bij strategische beslissingen, zoals het overwegen van automatisering."

Met de huidige uitdagingen op de arbeidsmarkt, zoals het vinden van voldoende gekwalificeerd personeel, biedt automatisering volgens Kris een mogelijke oplossing. "Ik heb in mijn vorige functie gezien hoe slimme investeringen de behoefte aan handenarbeid verminderden en loonkosten omlaag brachten. Ook al heb ik zelf nog geen praktijkervaring met oogstrobotica, ik kan wel de terugverdientijd van een robot nauwkeurig berekenen en daarmee ondernemers helpen weloverwogen keuzes te maken."

Spiegelen
Voor telers die nog niet met arbeidsregistratiesoftware werken, kan Kris ook helpen om een weloverwogen keuze te maken tussen systemen. "Softwareprogramma's hebben vaak verschillende opties en mogelijkheden. Door de behoeftes van de ondernemer in beeld te brengen, kunnen zij een weloverwogen beslissing nemen."

Met een arbeidsprognose is het mogelijk 52 weken vooruit te kijken. De teelt blijft hierbij voor een teler uiteraard altijd leidend. "Daarom kijk ik met de teler ook altijd naar de teeltplanning." Telers moeten met de prognose leren werken. Gedurende het seizoen is het belangrijk de gemaakte prognose ook in de gaten te houden, en te gebruiken om de praktijk aan te spiegelen. "Op die manier kun je eventueel nog bijsturen. Als je pas aan het eind van het jaar de resultaten met de prognose gaat vergelijken, ben je te laat."

Sinds zijn officiële start in januari 2024 is Kris veel op locatie bij telers te vinden. "Regelmatig loop ik mee op de werkvloer om ervoor te zorgen dat veranderingen niet alleen worden doorgevoerd, maar ook standhouden," zegt Kris. Dit doet hij onder meer bij de opstart van nieuwe bedrijven, waar hij zorgt voor een succesvolle implementatie van herstructureringen. "Het is mijn doel om ervoor te zorgen dat bedrijven duurzaam verbeteren, zodat ingeslopen gewoontes niet terugkeren."

Een voorbeeld van een door Kris gemaakte arbeidsprognose, voor een teler van cherrytomaten in dit geval, is hier te zien.

Voor meer informatie:
Kris van der Velden
Veldvision
Tel.: +32 4 79 70 90 23
[email protected]