De uiverwagen is een echt Westlands product met een mooie historie. Op een speciale Facebookpagina staat Rob Reigersberg bij dat stukje historie stil.
Jan van Staalduinen van Robur stond er, ter ere van het 100-jarig jubileum van het Westlandse familiebedrijf in 2022, ook stil bij het product dat ook wel bekend is als de 'bandenwagen'.
Jan met een bandenwagen. Foto: Astrid Grootscholten Fotografie
Het was de familie Rodenburg die in 1922 aan de Endeldijk in Honselersdijk met het bedrijf begon dat bandenwagens produceerde. Zij maakten van een bedrijf dat bandenwagens produceerde een groot bedrijf met in de jaren zestig al zo'n vijftig à zestig man personeel. Een tragisch auto-ongeval van de twee directieleden onderbrak die groeiperiode ruw. Twee weduwen bleven over. Het bedrijf moest verder en slaagde daarin na het aanstellen van een interim-directeur, waarna het bedrijf terug begon te groeien.
"Robur heeft heel wat octrooien gehad en ook best wat uitvindingen gedaan", vertelt Jan in 2022 vol bewondering wanneer hij door stapels foto's en archiefmateriaal bladert. "Het was een groot bedrijf. Zo waren op een gegeven moment alle stalen bloemenkarren die je bij Bloemenveiling Westland zag (voorheen Coöperatie Centrale Westlandsche Snijbloemen Veiling, tegenwoordig Royal FloraHolland) gemaakt door Robur. Ook de boxen binnen de veiling zijn, zelfs vandaag nog, gemaakt met hekwerk van Robur, net als de vloerkettingbanen waarmee de karren langs de klok komen."
De naam 'uiverwagen' is ontleend aan het beroemde vliegtuig de Uiver, dat meedeed aan de Londen-Melbourne race in 1934. De gebroeders Rodenburg bedachten de naam toen ze op Schiphol gingen kijken naar de tussenlanding van dat vliegtuig, zo lezen we op de Facebookpagina.