Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pitayateelt in Spaanse kas

De pitayateelt is populair geworden in Spanje en is de laatste jaren aanzienlijk gegroeid in gebieden zoals Murcia en Alicante, waar steeds meer hectares worden bebouwd naast de traditionele tuinbouwgewassen van de regio.

"Op dit moment zitten we midden in het pitayaseizoen. In mijn geval is de oogst verminderd door een probleem dat ik had met de ventilatie in mijn kas in het voorjaar. Op een zeer warme dag werkte de klimaatregeling niet vanwege een algemene stroomstoring, waardoor de ventilatie niet openging en een groot aantal planten doodging. Dit heeft ertoe geleid dat ik op dit moment tussen de 2.000 en 3.000 kilo minder heb dan vorig jaar", legt José Manuel Rodríguez Pastor, manager van Rosa Pitaya, uit.

"Dit was een eenmalig probleem in de teelt, maar wat opvalt, is dat de pitayaprijzen, na deze jaren waarin er zoveel zijn aangeplant, zijn gedaald. Degenen die de capaciteit hebben om veel kilo's te oogsten en te exporteren, kunnen betere opbrengsten hebben; maar op de nationale markt en bij kleine of middelgrote plantages liggen de zaken anders. Nu in september zijn de prijzen iets meer gestegen tot 3,5-4 €/kg voor de meer commerciële maten, maar in augustus lagen ze tussen de 1 en 2 €/kg kilo voor verkoop in de groothandel."

"De pitayaoogst verloopt in golven die overeenkomen met de verschillende bloeiperioden. In alle teeltgebieden wordt min of meer tegelijkertijd geoogst. Wanneer er een overvloed van vruchten op de markt komt, probeert iedereen zijn oogst te verkopen, wat de prijzen doet dalen, zoals gebeurde in augustus," legt José Manuel uit.

"Pitaya is nog steeds winstgevend", merkt hij op, "maar het vergt veel werk en vele uren arbeid, die we vaak niet willen erkennen. Zonder kas of bestuiving met de hand verkocht ik vorig seizoen mandarijnen van mijn teeltbedrijf voor 1,20 euro. Terwijl je bij pitaya's stuifmeel moet verzamelen, bestuiven, uitlopers verwijderen, oogsten, het fruit schoonmaken en verpakken; bij mandarijnen kwamen ze het fruit ophalen en namen het mee zonder dat ik er iets voor hoefde te doen."

"Het is echter logisch dat mensen alternatieve gewassen proberen voor de gewassen die van oudsher hier in Murcia en Alicante worden verbouwd. Met mandarijnen, en citrus in het algemeen, worden we blootgesteld aan hagel en plagen zoals luis, die een ravage aanrichten en waar ik dit jaar zelf onder heb geleden; mandarijnen in het bijzonder, voor meer of minder geld, verkopen altijd, maar zoals we dit seizoen hebben gezien met citroen, is dit niet het geval voor alle citrussoorten."

"Dit jaar is een ramp geweest. Ik heb buren naast mijn eigen teeltgebied hele percelen met ongeoogste citroenbomen zien rooien, en er zijn telers geweest die niet alleen niets hebben verdiend, maar ook hebben moeten betalen om het fruit van de bomen te laten halen en af te laten voeren."

"Ondertussen, toen de grond bezaaid lagen met gevallen citroenen, zag je in sommige Europese landen citroenen van Murcia voor bijna 9 euro per kilo verkocht worden."

"Dit jaar, toen ik problemen had met de pitaya vanwege de storing in mijn kas, heb ik zelfs overwogen of het de moeite waard was om door te gaan met het uitbreiden van de productie. Ik ben 60 jaar oud en ga bijna met pensioen, maar nu ik de situatie zie die andere telers in mijn gebied doormaken, vraag ik me niet alleen af wat ik moet verbouwen, maar ook wat er zal gebeuren als alle telers die nog overblijven jaren doormaken waarin hagelbuien alles wegnemen, jaren waarin we door een probleem zonder fruit komen te zitten, of jaren waarin de markt de telers niet aan de bron betaalt, maar de prijzen voor de consument handhaaft, er niet meer zullen zijn."

Voor meer informatie:
Rosa Pitaya
Alicante, Spanje
Tel: +34 655 97 40 91
[email protected]
https://rosapitaya.com