Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

14,5 miljoen voor telers na 'uitverkoop' glastuinbouwgrond

Een groep telers die gronden aankocht in glastuinbouwgebied Californië, heeft recht op miljoenen na een uitspraak van de rechter. De telers zagen dat er, nadat zij als eerste ingestapt waren in het gebied, jaren later gronden tegen veel lagere bedragen verkocht zijn. Zij wijzen op een clausule die bepaalt dat zij dan recht hebben op compensatie. In dit geval gaat het om 14,5 miljoen euro.

De zes telers kochten grond voor een prijs van 27 tot 30 euro per vierkante meter in 2007/2008. In 2019/2020 ging grond van de hand voor omgerekend 6,97 tot 8,93 euro per vierkante meter. De glastuinbouwgrond werd destijds verkocht voor realisatie van een zonneweide.

De telers vroegen de grondexploitatiemaatschappij begin vorig jaar om terugbetaling vanwege de verkoop van grond voor een lagere vierkante-meterpijs dan waarvoor zij in 2007/2008 grond kochten in glastuinbouwgebied Californië. Die betaling kwam er niet. Onder meer omdat enkele telers geen rechten meer zouden hebben. Bovendien zou de clausule niet meer gelden omdat de grond niet voor glastuinbouw verkocht is.

Telers hebben (terecht) haast
De rechter is het met beide punten, aangevoerd door de exploitatiemaatschappij, niet eens en geeft de telers gelijk. Zij wilden met de clausule voorkomen dat ze als eerste instappers later benadeeld zouden worden ten opzichte van latere kopers die tegen een veel lagere investering grond konden kopen.

De exploitatiemaatschappij zegt het geld niet te hebben om de miljoenen te betalen. Een faillissement zou dreigen. Bovendien wijst men erop dat de verkoop van gronden voor realisatie van de zonneweide nog vernietigd kan worden, omdat het handelen van een voormalig bestuurder nog gerechtelijk onderzocht wordt. NRC publiceerde de afgelopen jaren meermaals over de zaak.

De rechter is het met de telers eens dat het juist belangrijk is dat er nu een uitspraak komt, om te voorkomen dat de exploitatiemaatschappij later inderdaad geen geld meer heeft om te betalen. Ook het lopend gerechtelijk onderzoek is geen reden voor de rechter om de exploitatiemaatschappij op basis van de huidige stand van zaken niet te laten betalen.

De grondexploitatiemaatschappij moet van de Rechtbank Limburg elk van de zes telers tussen de 2 en 3 miljoen euro betalen, zo blijkt uit de uitspraak van 11 september. Tegen de uitspraak kan Grondexploitatiemaatschappij Californië nog in hoger beroep.