Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
SCRE3NS en Horizon Screening Installations slaan de handen ineen

"Voorheen moesten we Nederlandse ploegen sturen om installaties uit te voeren"

Als de zon tevoorschijn komt, sluiten de schermen soepel bij Chosen Fresh Farms en als het donker wordt, kan de belichting worden aangezet terwijl de regelgeving voor het beperken van licht wordt nageleefd. Het schermsysteem in de Canadese kas is dit jaar volledig vernieuwd. Dit is een van de eerste gezamenlijke projecten van SCRE3NS en Horizon Screening Installations. De twee bedrijven hebben de handen ineengeslagen om de telers van kassen in Ontario te voorzien van betere oplossingen, snellere service en een meer gestroomlijnd proces.

Horizon Screening Installations installeert sinds 2011 energie- en lichtwerende schermsystemen voor verschillende projecten in kassen. John Klassen, die het bedrijf startte na jaren als onderaannemer te hebben gewerkt, zag een kans om niet alleen installatieservices aan te bieden, maar een completer pakket - het leveren van materialen en het bieden van kant-en-klare oplossingen voor glastuinbouwbedrijven.

"Vroeger was ik gericht op de installatiekant, maar nu kunnen we een totaalpakket leveren," zegt John. "Het is een makkelijker proces voor de teler omdat ze rechtstreeks naar ons toe kunnen komen en hebben niet met meerdere tussenpersonen te maken."

Foto rechts: Pascal en John

Noord-Amerikaanse en wereldwijde uitbreiding
SCRE3NS levert, zoals de naam al doet vermoeden, complete schermsystemen. Het bedrijf is onderdeel van de Atrium Agri groep en wordt geleid door Pascal den Heijer en Barry Roessen. Ze werken wereldwijd, maar de Noord-Amerikaanse markt is in de loop der jaren een belangrijke markt voor hen geworden. Met de samenwerking kan SCRE3NS nu rekenen op lokale installatieteams in Canada, iets wat Pascal als een groot voordeel ziet.

"Voorheen moesten we Nederlandse ploegen sturen om installaties uit te voeren. In onze samenwerking met Horizon hebben we bekwame lokale teams, snellere service en kunnen we materialen ter plaatse op voorraad houden", legt hij uit. "Door deze samenwerking kunnen we echt het complete pakket aanbieden, inclusief aftersales en onderhoud. Ook kunnen we garanderen dat alle scherminstallaties worden uitgevoerd volgens de lokale gezondheids- en veiligheidsvoorschriften."

De samenwerking tussen SCRE3NS en Horizon vindt plaats op een moment waarop de glastuinbouwsector steeds meer nadruk legt op energie-efficiëntie, mede veroorzaakt door stijgende energiekosten en strengere regelgeving rond lichtvervuiling. Hoewel de nieuwbouwmarkt vrij traag is, zijn veel telers hun bestaande kassen aan het upgraden met LED-belichting en lichtabsorberende gordijnen. Een goed moment dus voor deze samenwerking. "We zien steeds meer aanvragen voor energiebesparende oplossingen, vooral met lichtabsorberende systemen," zegt Pascal. "Het gaat niet alleen om naleving; het gaat om besparingen op de lange termijn."

Als voorbeeld van wat er mogelijk is noemen ze Chosen Fresh Farms, een van de eerste grote projecten binnen de nieuwe samenwerking. Dit bedrijf dat koos voor het aanpassen van het bestaande scherminstallatie. Pascal en John zijn nog steeds onder de indruk van hoe soepel alles is verlopen. Ze lachen als ze terugdenken aan het proces. De materialen kwamen op tijd, de installatie verliep soepel en ze hadden gedurende het hele proces duidelijke communicatie met de teler.

"Het is een geweldig project geweest," zegt John. "We lagen op schema en het team leverde uitstekend werk. Het beste deel is hoe eenvoudig alles is geweest - geen vertragingen, geen tekort aan materialen." Toch wil hij niet bevestigen of dit het project is waar hij het meest trots op is. "Waar ik het meest trots op ben is het team, ze leveren uitstekend werk. Ondanks dat er andere scherminstallateurs komen, hebben we consistent werk gezien omdat ons team goede kwaliteit werk levert. Dat bevestigt voor mij dat we een goed team hebben."

John heeft de veranderingen in de sector met eigen ogen gezien. "Tien jaar geleden dachten we dat Leamington vol was en wisten we niet zeker wat de toekomst zou brengen. Maar telers hebben het potentieel hier gezien en het is bizar om te zien hoeveel hectares er zijn bijgekomen. Hoewel het weer hier best extreem is is, met temperaturen die variëren van -10°C tot vochtige en hete dagen, blijven telers echt goed werk leveren en hebben ze een hoge opbrengst door het perfecte klimaat in hun kassen te creëren."

Kijkend naar de toekomst zijn beide bedrijven optimistisch over de groeiende vraag naar kasprojecten. Ondanks een concurrerende markt en voorzichtige investeerders, hebben SCRE3NS en Horizon verschillende projecten klaarliggen voor begin 2025. "De markt trekt weer aan," merkt Pascal op. "We hebben al een paar projecten getekend en er zitten er nog meer in de pijplijn. Het is een mix van nieuwbouw en renovatie, en we zijn er klaar voor."

Voor meer informatie:
Horizon Screening
John Klassen
[email protected]
www.horizonscreening.ca

SCRE3NS
Pascal den Heijer
[email protected]
www.scre3ns.nl

Publicatiedatum: