Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Greenco zet in op HREZ-tomatenras voor verbeterde weerstand tegen ToBRFV

De tomatenindustrie heeft de afgelopen jaren aanzienlijke uitdagingen gekend, met name door de verspreiding van het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV). Dit virus heeft wereldwijd aanzienlijke schade aangericht, waardoor telers noodgedwongen op zoek gingen naar oplossingen die hun gewassen konden beschermen. Een veelbelovende ontwikkeling in deze strijd zijn de nieuwe tomatenrassen van Enza Zaden met hoge resistentie, aangeduid als HREZ (High Resistance). Deze rassen bieden niet alleen een belangrijke bescherming tegen het virus, maar helpen ook de productiviteit en kwaliteit van tomaten te behouden.


René Zwinkels

Snelle overgang naar HREZ
Een van de bedrijven die deze nieuwe HREZ-rassen inzet, is Greenco. René Zwinkels, tomatenteler en directeur van Greenco, benadrukt het belang van deze ontwikkeling. Greenco, gevestigd in het Nederlandse Honselersdijk, stond voor de uitdaging om hun productie te beschermen tegen het oprukkende virus. Waar normaal gesproken de overgang naar een nieuw ras een proces van vijf jaar is, besloot Greenco al na één jaar van testen om een volledige kas van 2,7 hectare te beplanten met het Icaria-ras, een HREZ-variant. Zwinkels is tevreden met de keuze en merkt op dat hij zich nu weer meer kan focussen op de teelt.

Voordelen en uitdagingen
De beslissing om zo snel over te schakelen naar het Icaria-ras kwam niet lichtvaardig. Zwinkels legt uit dat de proefplanten, hoewel nog niet perfect qua smaak, voldoende potentieel toonden. Het Icaria-ras biedt niet alleen een goede weerstand tegen ToBRFV, maar is ook arbeidsvriendelijk, wat een cruciaal aspect is in een sector waar arbeid steeds schaarser en kostbaarder wordt. "De manier van telen ligt dicht bij het vorige ras, wat de snelle transitie voor ons een stuk makkelijker maakte," voegt Zwinkels toe.

Bas Olsthoorn, Sales Specialist bij Enza Zaden, merkt op dat dit ras aanvankelijk een trage groeifase kent. "Icaria is vrij vegetatief en komt wat langzamer op, maar dit ras haalt dat in de zomer weer in." Deze eigenschap kan telers enige tijd geven om zich aan te passen aan de specifieke teelteisen van het nieuwe ras, zonder direct een negatief effect op de opbrengst te ervaren.



Ondanks de voordelen van HREZ-rassen, waaronder een aanzienlijk verminderde kans op infectie door ToBRFV, blijft het essentieel dat telers strikte hygiëneprotocollen in acht nemen. Zwinkels benadrukt dat Greenco, ondanks de verhoogde resistentie, geen concessies doet aan hun hygiënestandaarden: "Het moet gewoon op orde zijn. We letten er streng op wat er van buiten naar binnen komt." Dit is van bijzonder belang omdat hoge resistentie niet gelijkstaat aan volledige immuniteit tegen virussen. Olsthoorn bevestigt het belang van blijvende waakzaamheid: "Het is nog geen immuniteit en je moet je ten aller tijde aan het hygiëneprotocol houden." Deze voortdurende inzet voor hygiëne en ziektepreventie is cruciaal om de verspreiding van virussen zoals ToBRFV te voorkomen en de gezondheid van de gewassen te waarborgen.

Toekomst
De introductie van HREZ-tomatenrassen zoals Icaria betekent een belangrijke vooruitgang in de bescherming tegen virale infecties voor tomatengewassen. Voor bedrijven zoals Greenco biedt dit meer zekerheid en minder risico, wat de stabiliteit en groei in de gehele sector bevordert. Olsthoorn benadrukt dat de veredeling echter niet stilzit. Naast ToBRFV richt Enza Zaden zich ook op ziektes en plagen door middel van het ontwikkelen van resistenties. Dit wordt een belangrijke focus voor toekomstige veredelingsprogramma's. Innovaties zoals deze zijn cruciaal om toekomstige uitdagingen aan te pakken.

Voor meer informatie:
Enza Zaden
+31 (0)228 350100
[email protected]
www.enzazaden.com

Publicatiedatum: