Tholen - Afgelopen donderdag praatte veredelingsbedrijf Bayer de sector bij over nieuwe rassen en veredelingsstrategieën op de door hen georganiseerde klantendag. Deze werd gehouden in hun Experience Center in Bleiswijk. Er was natuurlijk veel aandacht voor ToBRFV, en hoe Bayer duurzame resistentie in haar De Ruiter-portfolio brengt.
Zo vertelde Jari Boerboom, Vertegenwoordiger Marktontwikkeling, over het stapelen van meerdere ToBRFV resistentie genen. "Op deze manier kom je tot een duurzame resistentie die lastig te doorbreken is door het virus." In de quarantainekas van Bayer in Wageningen worden proeven gedaan op dit vlak. Er zijn meerdere genen geselecteerd waar verder mee gewerkt wordt om op korte termijn in alle segementen varieteiten op de markt te brengen met een HR-resistentie.
Jan Barten, Strategisch Projectleider ToBRFV, ging dieper in op het stapelen van genen die leiden tot resistentie tegen ToBRFV. Filmbeelden uit de quarantainekas in Wageninen illustreerden zijn verhaal.
Blad– en vruchtsymptomen van besmette planten worden daar op de voet gevolgd na inoculatie. In Wageningen is overigens ook het onderzoek gedaan naar het belang van ToBRFV resistentie van onderstammen. Jan: "Er zijn geen significantie aanwijzingen gevonden dat een resistentie van de onderstam bijdraagt aan de resistentie van het gewas. Dat geldt zowel voor blad- als vruchtsymptomen."
Resistente onderstam
Jan Kamper, Bayer, informeerde ons later dat er wel ToBRFV-resistente onderstammen in de pijplijn zitten. Jan: "Je moet je voorstellen dat het hele veredelingsproces een jarenlang project is. Natuurlijk zijn we daar ook mee aan de slag gegaan. Achteraf blijkt dat niet nodig geweest te zijn. Het belang van een onderstam zit echt meer in zaken als uithoudingsvermogen, generativiteit en plantbalans. Dat is een van de conclusies van het langlopende onderzoek dat we in Wageningen gedaan hebben."
Ethan Luth, Duco de Ruiter en Jan Kamper, Bayer De Ruiter. Bekijk hier het fotoverslag van de dag.
Ben Hunter gaf een kijkje in de keuken van de de toekomst van het veredelen van tomaten met een betere voedingswaarde. Ben Hunter is Trait Discovery onderzoeker, wat betekent dat hij relevante planteigenschappen onderzoekt. [JB1] Hij nam ons eerst even mee in zijn metafoor. Hij vergelijkt het veredelen met het oplossen van de Rubikskubus: je moet er draaiend mee aan de slag. En als er dan een vakje goed gedraaid werd, kon het zo maar elders weer versprongen zijn dus moet je weer verder draaien tot je hem heb opgelost. Er is nu de mogelijkheid om de 'gene editing' technologie toe te passen. Even terug naar Rubiks: je kleurt de vakjes nu zelf in. Draaien is niet meer nodig en je komt sneller tot de oplossing.
Er kwamen veel vragen naar aanleiding van de presentatie van Ben. Eén daarvan ging over het verband tussen 'gene editing en genetische modificatie. Ben weet dat die twee echt over andere veredelingstrategieën gaan. 'Gene editing' heeft niets te maken met genetische modificatie. In het kort worden bij genetische modificatie genen van buiten de soort toegepast, terwijl bij 'gene editing' alleen wordt gewerkt met genen van binnen de soort. Populair gezegd had het ras dus 'natuurlijk' kunnen zijn ontstaan.
Ziekenboeg
Lambert van Horen, Sectormanager bij de internationale onderzoeksgroep Food & Agri van de Rabobank, praatte ons bij over markttrends en ontwikkelingen. Hij is blij te zien dat de glastuinbouw goed rendeert: "Er zitten weinig bedrijven bij ons in de ziekenboeg (lees: onder Bijzonder Beheer). De rendementen zijn de laatste jaren weer redelijk hoog."
Desalniettemin staat de sector voor een aantal uitdagingen. De regulering en milieuregels vragen aandacht. Denk maar aan de aanstaande KRW (Kader Richtlijn Water) en CSRD. CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive. Deze richtlijn is onderdeel van de 'EU Green Deal', en is bedoeld om meer transparantie over de duurzaamheidsprestaties van organisaties te creëren. De Europese Unie verplicht met deze nieuwe richtlijn (grote) bedrijven om over hun prestaties, strategie en beleid op het gebied van duurzaamheid te rapporteren in het jaarverslag. Dit gaat voor alle (grote) ondernemingen in Nederland leiden tot een ingrijpende wijziging in de bedrijfsvoering.
Hij merkt wel de zorgen van de supermarkten over de bevoorrading van de AGF-schappen. De rol van de handel verandert hierdoor, omdat op de vraag van de supermarkt ingespeeld wordt. Je ziet zowel een semi-voorwaartse als een semi-achterwaartse integratie. De overtreffende stap daarvan zou zijn een sterk geïntegreerde keten. Zover zijn we nog niet, ook al vraagt hij zich af of dat laatste überhaupt haalbaar en wenselijk is.
Hierna was het woord aan Annemiek van Vleuten. Deze topsporter was professioneel wielrenster. Annemiek won onder meer de Tour de France voor vrouwen in 2022. De beroemde inmiddels ex-wielrenster nam ons mee in haar sportervaringen.
Tot slot was het de beurt voor kok Joey de Vries. Joey de Vries is een gedreven chef-kok met een passie voor koken. Hij haalde gisteren de beleving van een sterrenrestaurant naar het De Ruiter Experience Center.
Bekijk hier het fotoverslag van de dag.
Voor meer informatie:
Bayer Vegetable Seeds
www.vegetables.bayer.com