Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
hoop op verhuizing en voortzetting allang vervlogen

Eindelijk sloop kas in trieste zaak

Er wordt dit jaar voor het laatst geteeld in een oude kas aan de rand van het glastuinbouwgebied in IJsselmuiden. Begin 2025 wordt de kas gesloopt. Eindelijk, nadat de teler in kwestie in een trieste zaak 18 jaar op duidelijkheid moest wachten.

De ontwikkeling van het bedrijf kwam tot stilstand in afwachting van duidelijkheid over sloop en verplaatsing van de kas. De kas valt net buiten het concentratiegebied met glastuinbouw in de Koekoekspolder in IJsselmuiden.

Enkele jaren terug, toen er nog geen duidelijkheid was, schreef teler Bart Otten de frustratie over de hele kwestie van zich af in een boek. De gehoopte verplaatsing en voorzetten van het bedrijf is door alle vertraging en gedoe niet meer aan de orde. De teler is de laatste jaren noodgedwongen gaan afbouwen. Zijn zoon zag geen toekomst meer in het bedrijf. De laatste jaren is de kas verhuurd, voor aubergineteelt.


Luchtbeeld Google Earth met inzetje teelt in kas uit archief, 2018

Jaren ellende
Na sloop van de kas komen er zeven huizen op het perceel. Op een naastgelegen perceel is ontwikkeling van woningen al gestart. Dit voorjaar is het bestemmingsplan hiervoor aangenomen.

Een nieuw plan, waarbij er minder huizen op de kavels gebouwd zouden worden en er meer ruimte voor groen zou komen, leverde de oplossing. In dit plan konden zowel de veehouder en tuinders als de gemeente zich vinden. De wethouder tekende twee jaar terug in De Stentor op blij te zijn dat er oplossing was gevonden voor het hoofdpijndossier.

Op LinkedIn zijn updates te zien van de lokale aannemer Van Pijkeren die het woningbouwproject realiseert. Op de foto's is te zien dat de kas begin september nog overeind staat, maar dat op het naastgelegen perceel de grond wel vrij is gemaakt. Volgend jaar is dus eindelijk ook de sloop van de kas aan de beurt.

Teler Bart houdt er een vervelende nasmaak aan over. "Generaties Otten tuinden in het groenteparadijs van de Koekoekspolder. Nu gaan we naar het tuinderskerkhof. Gelukkig red ik het vege lijf na jaren ellende met de overheid."