Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse zorgen over Duitse problemen

De stagnatie van de Duitse economie baart de Italiaanse groente- en fruithandelaren zorgen. Duitsland is altijd de belangrijkste afnemer van Italiaanse tuinbouwproducten geweest. Er doemen veel vragen op: wat kan er met Italië gebeuren als de Duitse economie in recessie is? Als de koopkracht van de gemiddelde Duitse burger nog verder daalt, hoe en waar zullen Italiaanse groenten en fruit dan op de markt worden gebracht? En bovendien, bij wie zal Duitsland zich bevoorraden? Zal het Italiaanse aanbod standhouden tegenover de prijzen van de Maghreb-landen, Turkije en nieuwe spelers zoals Albanië?

Massimo Pavan, een AGF-expert uit de Noord-Italiaanse regio Veneto die al lang naar Sicilië is verhuisd, waar hij een wortel- en tomatenteeltbedrijf leidt, bespreekt de kwestie.

Massimo Pavan

"We hebben te maken met een compleet nieuwe situatie en niemand had het verwacht", zegt Pavan. "Duitsland, de locomotief van Europa, heeft meer dan een paar problemen met zijn financiën. Er is al sprake van een recessie, een term die Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer heeft gekend, althans niet voor zover ik me kan herinneren. De oorlog in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende inflatie, die – laten we dat niet vergeten – ook al vooraf was gegaan door een pandemie, hebben ertoe geleid dat bedrijven afzien van investeringen. We staan voor een paradigmaverschuiving."

De grafiek hierboven laat zien dat Duitsland de grootste importeur van tomaten in de EU is. Sinds 2022, met het begin van de oorlog in Oekraïne, is de import gedaald. (Bron: Europese Commissie)

"Het Duitse BBP daalt. Het is duidelijk dat de situatie zorgwekkend is", legt de expert uit. "Duitsland is de grootste afnemer van Italiaanse groenten en fruit. De prognoses van de experts voorspellen niet veel goeds voor de nabije toekomst. Het jaar 2023 eindigde in een recessie en 2024 ook. Er is een sprankje hoop voor 2025, met een veronderstelde groei van 0,9%, maar dat is lager dan de vorige prognoses die uitgingen van 1,5%. Er wordt al gesproken van een structurele crisis."

"Het is te hopen dat de situatie niet verslechtert", besluit Pavan, "maar wij moeten nu vooral ons huiswerk maken door de kwaliteitsnormen te blijven verbeteren en de teeltkosten onder controle te houden, onder meer door innovaties. Concurrerend blijven in dit nieuwe scenario is de belangrijkste doelstelling, anders staan ons zeer moeilijke tijden te wachten."

Voor meer informatie:
Massimo Pavan
[email protected]

Publicatiedatum: