Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoekers luisteren planten af

Onderzoekers van de AGH University of Science and Technology in Krakau en de Department of Horticulture van de Wrocław University of Environmental and Life Sciences onderzoeken of planten voor het menselijk oor onhoorbare geluiden uitzenden als reactie op stressfactoren zoals watertekort, overmatig drogen of aanvallen van plagen.

Deze geluiden kunnen aangeven dat de planten in nood zijn. De samenwerking tussen het Advanced Horticultural Production Technology Center van UPWr en AGH van Krakau heeft geresulteerd in onderzoeken die nuttig kunnen zijn voor de diagnose van planten. De gegevens en conclusies van lopende experimenten kunnen telers inzicht bieden in hoe ze gewassen op grote schaal beter kunnen verzorgen en sneller kunnen reageren op veranderingen met betrekking tot irrigatie of bescherming tegen plagen.

Dr. Janusz Mazurek van de Department of Horticulture van UPWr erkent het praktische belang van het bestuderen van de geluiden die door planten worden geproduceerd: "Wij beschouwen dit soort studies als innovatief en de resultaten kunnen ons helpen bij het onderzoek naar stress bij planten die wordt veroorzaakt door fysiologische factoren zoals watertekort, te hoge temperatuur of een tekort aan voedingsstoffen, maar ook door ziekten en plagen. In de tuinbouw bepaalt een snelle, en in dit geval niet-invasieve, probleemdetectie de doeltreffendheid van de acties van de telers. Dit sluit aan bij geïntegreerde teeltpraktijken," legt de UPWr-wetenschapper uit.

De geluiden die planten uitzenden hebben frequenties die buiten het bereik van het menselijk gehoor liggen. De ultrasone geluiden kunnen alleen worden opgenomen met gespecialiseerde microfoons, die regelmatig worden gebruikt door wetenschappers in het Acoustic Engineering Laboratory van de faculteit Mechanical Engineering and Robotics van AGH in Krakau.

"De eerste fase van het onderzoek werd uitgevoerd in de experimentele kas van het Center for Innovative Technologies van de Wrocław University of Environmental and Life Sciences, waar we jonge tomatenzaailingen bestudeerden, die snel groeien onder optimale omstandigheden. Het was belangrijk voor ons om te zorgen voor de best mogelijke groeiomstandigheden, die alleen het bekwame personeel dat dagelijks in de experimentele kassen werkt, kon bieden. De groeisnelheid van de tomaten tijdens onze metingen liep op tot 30 cm per week," legt promovenda Klara Chojnacka van AGH uit over de eerste onderzoeksfase.

Metingen in de kas toonden aan dat de planten inderdaad ultrasone pulsen uitzonden en dat de frequentie daarvan afhing van het tijdstip van de dag. Overdag werden er meer pulsen gegenereerd, voegt ze eraan toe.

De geluiden die door planten worden geproduceerd staan bekend als impulsgeluid, dat, zoals het team van akoestici van AGH uitlegt, gemakkelijk te onderscheiden is van constant geluid dat wordt gegenereerd door belichting, apparatuur of mensen. De resultaten van de metingen in de kas in Wrocław bevestigen eerdere, beperkte studies naar planten (onderzoeksresultaten naar plantengeluiden werden gepubliceerd door een team van de Universiteit van Tel Aviv).

Lees meer op UPWR.edu

Publicatiedatum: