Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe vangplaten en predatoren om bestrijding van Echinotrips eenvoudiger te maken

Biobest heeft recent een nieuwe totaaloplossing gelanceerd voor de monitoring en bestrijding van Echinotrips. Deze bestaat uit twee producten: de Bug-Scan Green-vangplaten en predator Vespiformis-System. De groene vangplaten zijn zeven keer aantrekkelijker voor Echinotrips dan de traditionele gele of blauwe versies, wat de detectie aanzienlijk verbetert. Daarnaast biedt Vespiformis-System telers een effectieve en duurzame manier om Echinotrips te bestrijden.

Echinotrips vormt een serieuze bedreiging voor meer dan 45 gewassoorten wereldwijd, waaronder kasgewassen zoals sierplanten, paprika, komkommer en aubergine. Deze plaag mag in de tuinbouwsector dan ook zeker niet worden onderschat volgens Biobest.



Hoe te herkennen
"Echinothrips americanus Morgan, over het algemeen bekend als 'Echinotrips', wordt zelden op de bloemen van een plant aangetroffen, maar meestal op de onderste bladeren", vertelt Koen Merkus, IPM & Pollination Specialist. "Ze voeden zich door het oppervlak van het blad af te schrapen en het sap te drinken, wat tot zilvergrijze verkleuringen op het blad leidt. Vaak zie je ook zwarte puntjes op het blad, wat de trips-uitwerpselen zijn die achterblijven op het blad."

Lastig te monitoren
Van Echinotrips is bekend dat ze veel minder vliegen dan bijvoorbeeld de Californische trips (Frankliniella occidentalis). Daardoor verspreiden ze zich langzamer in de gewassen en zien we ze ook niet veel op de reguliere vangplaten in de kas. "Bij een tripssoort die zelden vliegt zijn aantrekkelijke vangplaten een must voor een goede monitoring", zegt Yannah Cornelis, Product Manager Monitoring & Scouting. "Onze proeven tonen aan dat de nieuwe Bug-ScanĀ® Green-vangplaten voor deze soort significant beter presteren dan andere gekleurde vangplaten."

"Om de monitoring van Echinotrips te optimaliseren, wordt aanbevolen de groene vangplaten laag tussen de gewassen te hangen. Deze groene vangplaten maken het detecteren en monitoren van deze plaag eenvoudiger, sneller en betrouwbaarder."

Een lastige soort
Uit de praktijk blijkt dat roofmijten, die doorgaans worden ingezet tegen jonge larven van de Californische trips, minder effectief zijn tegen jonge Echinotrips-larven. Dit kan te maken hebben met de dikke haren op het achterlijf van de larven, die hen goed beschermen. Daarnaast staan Echinotrips bekend om hun sterk defensieve gedrag. Waar veel tripssoorten hun achterlijf op en neer bewegen om vijanden af te weren, gaan Echinotrips een stap verder. Ze verdedigen zich door hun hele achterlijf omhoog te draaien als een schorpioen. Kortom, het bestrijden van Echinotrips met de huidige middelen was een grote uitdaging.

Vespiformis-System
Naast de verbeterde monitoring met de Bug-Scan Green-vangplaten, biedt Biobest ook het Vespiformis-System voor de effectieve bestrijding van Echinotrips. Vespiformis-System bevat de roofzuchtige tripssoort Franklinothripsvespiformis, die Echinotrips actief bestrijdt waar ze zich bevinden namelijk op het blad. In tegenstelling tot andere biologische bestrijdingsmiddelen, die alleen trips in specifieke stadia of leefomstandigheden bestrijden, jaagt F. vespiformis actief op de plaag, ongeacht het levensstadium.

"Met de combinatie van Bug-Scan Green-vangplaten en Vespiformis-System kunnen telers Echinotrips effectief opsporen en bestrijden zonder chemische middelen. Dit leidt tot gezondere en productievere gewassen," zegt Biobest.

Voor meer informatie:
Biobest Group
Tel: +31 174 75 22 50
[email protected]
www.biobestgroup.com

Publicatiedatum: