Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ventilator voor gerichte luchtstroom

"Als het gaat om kasteelt, wordt er niet genoeg nagedacht over de luchtstroom", zegt Christian Avedon, Managing Director bij Airius Fans. Hoewel het misschien niet verrassend lijkt voor iemand in zijn functie om een dergelijke uitspraak te doen - gezien het feit dat Airius gespecialiseerd is in ventilatoren die ontworpen zijn om de luchtstroom in faciliteiten te verbeteren - wordt Christian's punt ondersteund door substantieel bewijs, en het gaat om meer dan alleen energie-efficiëntie. "Zonder luchtbeweging kan CO₂ verstikken, waardoor de zuurstofuitwisseling van de planten wordt beperkt."

US National Botanic Gardens in Washington DC

Gerichte luchtstroom
"Het is net een sprinklersysteem," zegt Christian als hem wordt gevraagd uit te leggen wat 'gerichte luchtstroom' is. "We hebben fans ontwikkeld met een straalpijp op een statorsysteem. Het creëert een zeer compacte luchtstroom, van boven naar beneden, uit een zeer klein apparaat."

De combinatie van het compacte formaat en de krachtige prestaties van het apparaat maakt het bijzonder populair in de indoorteelt. "De opties voor bladventilatoren zijn beperkt, gezien het belang van zonlicht of, in het geval van vertical farms, de krappe stellingen en installaties zoals het eigenlijke sprinklersysteem," zegt hij. "Er is een meer gesloten ventilatiesysteem nodig. Onze kleine apparaten nemen de lucht onder het plafond op, laten het naar de vloer vallen waar de lucht zich opzij verspreidt naar de rekken, waarna de lucht weer omhoog stijgt. Dankzij onze lange luchtprojectie minimaliseren we koude en warme plekken."

Het creëren van een homogeen klimaat is essentieel voor telers om een gelijkmatige teelt te garanderen. "Temperatuurschommelingen in een kas kunnen leiden tot inconsistente groeiomstandigheden, waardoor de planten gestrest raken en minder efficiënt groeien. Destratificatieventilatoren herverdelen warme lucht aan het plafond terug naar de grond, waardoor een uniforme temperatuur in de hele ruimte wordt gegarandeerd. Een zachte luchtbeweging versterkt de plant," voegt Christian toe. "Maar er zijn meer voordelen, want een hoge luchtvochtigheid kan leiden tot schimmel- en bacterieziekten. Destratificatieventilatoren creëren een constante luchtstroom, wat dit probleem vermindert."

Sommige Airius modellen zijn ook uitgerust met gepatenteerde 'naaldpunt bipolaire ionisatie' (NPBI™), die ziekteverwekkers, bacteriën en schimmels in de lucht neutraliseert. Tegelijkertijd optimaliseren de ventilatoren de energie-efficiëntie door warme of koele lucht te laten circuleren wanneer dat nodig is. "Door de lucht efficiënter te laten circuleren, is er minder energie nodig om een ruimte te verwarmen of te koelen."

Toch ziet hij dat telers geneigd zijn om het luchtstroomsysteem over het hoofd te zien. "Het is geen kritisch stuk infrastructuur," begrijpt hij. "We zien telers meer aandacht besteden de golflengte van de LED-lampen, of het kweken van bepaalde groenten. Maar het zou beter zijn om naar de algehele kweekfaciliteit te kijken en te overwegen wat minimale luchtbeweging met je gewas doet."

Verbetering van de kweekomgeving
Een teler die het belang van luchtstroming inzag, is Timberline Gardens, een kwekerij in Colorado. Na het installeren van de apparaten merkten ze aanzienlijke verbeteringen in hun kweekomgeving. "Door te zorgen voor een efficiënte luchtcirculatie en temperatuurregeling, hebben de ventilatoren uit de Air Pear-serie het algemene klimaat verbeterd, waardoor gezondere planten en een efficiënter energieverbruik worden bevorderd."

Een foto van de kas van Timberline Gardens, waar ze de verwarmingskosten hebben verlaagd met de Airius ventilatoren

Magazijn
Van Engelen Inc, een in Connecticut gevestigde distributeur van Nederlandse bloembollen, is een andere tevreden klant. Zij maken gebruik van klimaatbeheersingstechnologie om optimale omstandigheden in hun magazijn te handhaven. Het handhaven van een consistente temperatuur en luchtvochtigheid is cruciaal voor het behoud van de kwaliteit van hun voorraad. "Het strategische gebruik van Airius Model 45 en Model 25 ventilatoren bij Van Engelen Inc. toont de effectiviteit aan van op maat gemaakte luchtcirculatieoplossingen bij het beheren van complexe klimaatvereisten in distributiecentra. Deze installatie behoudt niet alleen de integriteit van bederfelijke voorraden, maar verbetert ook de algehele workflow en het comfort van het personeel." In de directe woorden van Alexander Vandenberg: "De ventilatoren helpen enorm en houden zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid dicht bij de ideale niveaus. Ze hebben een spectaculaire invloed gehad op het verplaatsen van lucht in het plafond van het magazijn en het circuleren ervan rond de palletrekken."

Service
Airius gaat verder dan alleen het leveren van producten: ze bieden diensten op maat om aan de unieke behoeften van elke klant te voldoen. "Door systemen op maat te ontwerpen, garanderen we optimale prestaties voor elk project. We bedienen klanten in heel Noord-Amerika en ondersteunen onze klanten met een netwerk van leveranciers en gespecialiseerde technici, die zelfs na de levering hulp bieden."

Voor meer informatie:
Airius
Christian Avedon
811 S. Sherman St.
Longmont, CO 80501
Tel.: +1 720 204 1237
[email protected]

Publicatiedatum: