Waterschap De Dommel heeft in 2023 haar CO₂-uitstoot verminderd. Dat heeft het waterschap onder meer gerealiseerd dankzij de bouw van een installatie die vloeibare CO₂-produceert. Deze CO₂ wordt onder andere gebruikt in de glastuinbouw. Hiermee voorkomt het waterschap CO₂-uitstoot uit fossiele brandstoffen in de glastuinbouw.
De afvang van CO₂ vindt plaats bij de productie van groen gas door het waterschap. De productie van vloeibaar CO₂ is een continu proces. Bij het opwaarderen van biogas naar groengas wordt CO₂ uit het biogas gefilterd en onder druk vloeibaar gemaakt. In totaal slaagde het waterschap er in 2023 in 1007 ton CO₂ nuttig te gebruiken.
Levering aan glastuinbouw
De vloeibare CO₂ wordt door AquaMinerals verhandeld. AquaMinerals is een organisatie die namens de drinkwatersector en namens de waterschappen bestemmingen zoekt voor de stofstromen die vrijkomen bij het zuiveren van (afval)water.
Voor het vloeibare CO₂ is een contract afgesloten met gasleverancier Air Liquide die de CO₂ nuttig afzet bij derden, laat een woordvoerder desgevraagd weten. "De voorkeur is afzet bij de glastuinbouw, aangezien het waterschap bij deze afzet subsidie ontvangt vanuit het Rijk. De glastuinbouw heeft echter niet het gehele jaar door CO₂ nodig. Hierdoor wordt het CO₂ ook aan andere partijen geleverd, waar het nuttig wordt toegepast."
Bron: Waterschap De Dommel