Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eigenschappen die planten helpen overleven in kaart gebracht

Promovenda Jianhong Zhou wilde beter begrijpen of en hoe plantensoorten zich aanpassen aan bijvoorbeeld klimaatverandering. Ze ontwikkelde twee databanken waarmee ze analyseerde hoe gemakkelijk of moeilijk planten zich aanpassen aan veranderende omstandigheden.

Zhou liet in haar promotieonderzoek bij het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden (CML) zien dat er tussen plantensoorten een grote variatie bestaat in de mate van aanpassing. 'Zo passen bomen en struiken zich gemakkelijker aan dan kruidachtige planten. Dat verklaart bijvoorbeeld dat onderzoekers wereldwijd struiken zien oprukken in sommige graslanden. De laagste aanpassings-capaciteit zagen we bij plantensoorten uit droge steppegebieden en bij tropische savanneklimaten met droge winters.' Terwijl daar nu juist snelle klimaatverandering plaatsvindt, aldus de onderzoekster.

2064 plantensoorten in kaart gebracht
Voor haar databank verzamelde ze data van 2064 plantensoorten en daarbinnen elf functionele eigenschappen. In deze databank staat de mate waarin eigenschappen als bladgrootte en -dikte, stikstof- en koolstofgehalte van de bladeren en wortellengte variëren binnen al die soorten. Deze databank over intraspecific trait variation werpt ook licht op hoe de eigenschappen variëren tussen al die soorten.

Dikker blad? Dan leeft het langer
Zhou onderzocht met deze ITV-databank ook relaties tussen eigenschappen. 'Een bekend voorbeeld van zulke relaties is het leaf economic spectrum dat je tussen soorten kunt vergelijken.' Dit economische spectrum beslaat zes eigenschappen, waaronder de bladmassa per oppervlakte en de gemiddelde levensduur van de bladeren. Als je die eigenschappen meet in verschillende plantensoorten, zie je dat een hoge bladmassa per oppervlakte – lees een dikker blad – samengaat met een langere levensduur van een blad. 'Dat laat zien dat als een plant of plantensoort meer investeert in een blad, dat blad ook langer leeft.'

De promovenda vervolgt: 'Wij zagen dat de relatie tussen de meeste bladeconomische eigenschappen die bestonden tussen soorten, ook bestaan binnen soorten. Dus ook binnen een soort zie je dat de bladeren van een exemplaar met dikkere bladeren gemiddeld langer leven. Dat wijst erop dat deze correlatie tussen twee eigenschappen een echte strategie van planten is om zich optimaal aan hun omgeving aan te passen.'

Lees het volledige artikel op: Universiteit Leiden

Publicatiedatum: