Vanwege de aanpak en ervaringen met energieprojecten in de Bommelerwaard bracht het managementteam van verschillende ministeries 5 september een bezoek aan de Bommelerwaard. Naast een bezoek aan Deliflor en Linflowers kreeg de sector gelegenheid om haar visie te geven en hoe de knelpunten op het vlak van elektrificatie aangepakt zouden moeten worden, meldt Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Tielerwaard.
Glastuinbouw Nederland en Greenports zitten een aantal keren per jaar met de bewindspersonen van LVVN (voorhen LNV), Klimaat en Groene Groei (voorheen EZK) en Financiƫn aan tafel om de voortgang van de energiedoelen te bespreken en de maatregelen die daarnaar toe moeten leiden. Een belangrijk verduurzamingspad is elektrificatie. Zeker met de aangenomen wet fiscale maatregelen glastuinbouw worden de prikkels om te elektrificeren richting 2030 enorm.
Flexibiliteit en uitwisseling
Rochus van Tuijl bepleitte regelgeving die gericht is op meer flexibiliteit voor onderlinge uitwisseling van elektriciteit en aanpassing van tarifering gericht op flexibel gebruik van onbenutte netcapaciteit. Ook is de stijging van de transportkosten aan de orde gesteld en gepleit voor een herziening van de financiering van de uitbreiding van de netwerken.
Christian Klep van Alliander benadrukte het belang van de systeemrol van de glastuinbouw: "De flexibiliteit en het (onbenutte) vermogen van de glastuinbouwsector biedt ademruimte voor het bredere systeem; ze maakt het mogelijk ons net optimaler te benutten, daarmee groeiend verbruik te faciliteren".
De kennismaking met de praktijk werd door alle betrokkenen als zeer waardevol ervaren. Adri Bom benadrukte: 'Een goed begrip van de uitwerking en impact op de bedrijven is de basis voor goed beleid en goede wet- en regelgeving.'
Bron: Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Tielerwaard