Een leverancier van restwarmte en CO2 heeft een rechtszaak aangespannen tegen een teler die facturen niet wilde betalen. Daarop diende de teler tegenvorderingen in, en met succes. Beide partijen moeten elkaar miljoenen betalen. Tussen beide partijen ontstond discussie over wat een marktconforme prijs voor energie was.
De paprikateler ging met de leverancier een overeenkomst voor levering aan. Later werd die overeenkomst aangevuld met een addendum. Daarin kwamen beide partijen overeen dat de teler jaarlijks een marktconformiteitstoets mag uitvoeren om de prijs voor restwarmte en CO2 te vergelijken met de energiekosten van een andere locatie van de teler, waar een wkk draait waarmee ook elektriciteit wordt opgewekt. Het overschot aan elektriciteit kan worden teruggeleverd.
Financiële compensatie voor teler
Enkele jaren lang wekte de paprikateler met de wkk meer elektriciteit op dan men zelf gebruikte. De elektriciteit is verkocht op de APX-markt. De teler en de leverancier twisten erover of de kosten en opbrengsten van de wkk die op de referentielocatie wordt ingezet om elektriciteit te genereren die niet nodig is voor de paprikateelt mag worden meegenomen voor de berekening van de energiekosten van de referentielocatie.
De Rechtbank Rotterdam deed op 11 september uitspraak. De rechter is het met de paprikateler eens dat teruggeleverde elektriciteit en de opbrengsten daaruit mag worden meegerekend. De teler heeft recht op financiële compensatie voor de jaren 2019, 2020 en 2021 zoals overeengekomen in het addendum. In totaal gaat het om ruim 3,8 miljoen euro. Andersom moet de teler wel de openstaande facturen betalen, goed voor ruim 3,6 miljoen euro. De rechter draagt beide partijen op de bedragen onderling te verrekenen.
Spark spread in nadeel restwarmte en CO2
Tussen de leverancier van restwarmte en CO2 en de teler bestaat nog een leveringscontract tot 2028. De rechter heeft de marktconformiteitstoets die beide partijen overeenkwamen beoordeeld en goed bevonden.
De leverancier voerde aan dat de gas- en elektriciteitsprijzen vanaf 2019 sterk uiteen zijn gaan lopen, waardoor met de extra inzet van de WKK-installatie aanzienlijk rendement kon worden behaald door de teler. Dat deed de teler ook, tot schrik van de leverancier die dit niet had voorzien. Het effect van de gewijzigde 'spark spread' op de uiteindelijke financiële compensatie voor de teler is groot.
Wat meehelpt in het voordeel van de teler is dat de locatie met restwarmte fors gegroeid is, waardoor de referentielocatie inmiddels vijf keer kleiner is. Volgens de leverancier ook een reden waarom de marktconformiteitstoets niet meer goed werkt. De rechter is het daar niet mee eens. De genoemde omstandigheden, zowel APX verkoop als groei van de teler, waren te voorzien of al bekend.
Mediation
De leverancier van restwarmte en CO2 zegt dat het in stand houden van de afspraken in het addendum de toekomst van het bedrijf 'serieus' in gevaar brengt. De teler in kwestie is de enige met de optie om een jaarlijkse marktconformiteitstoets te doen. Volgens de leverancier slagen collega's er zonder die regeling ook in het hoofd boven water te houden.
De rechter vindt dat de leverancier niet goed onderbouwd waarom de afspraken met de teler het bedrijf in gevaar brengen. Beide partijen hebben middels mediation geprobeerd onderling tot een wijziging van de overeenkomst te komen. Dat is niet gelukt.
De teler in kwestie spande samen met collegatelers tijdens de energiecrisis ook een rechtszaak aan tegen de leverancier. Destijds eisten zij, zonder succes, levering van restwarmte en CO2, toen bleek dat de leverancier minder ging leveren.
De teler voert in de zaak van 11 september ook aan dat de leverancier niet aan de leveringsverplichting voldeed in 2021. Daarmee is de rechter het niet eens. 97% leveringsbetrouwbaarheid voor warmte en 95% voor CO2 geldt net voor 1 jaar, maar voor 5 jaar.