Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Adviesrapport:

Kijk verder dan alleen economische waarde arbeidsmigratie

Er is een nieuwe visie op arbeidsmigratie nodig, zo constateert de Adviesraad Migratie in zijn adviesrapport 'Afgewogen arbeidsmigratie. Gericht arbeidsmigratiebeleid voor brede welvaart'. Volgens de adviesraad telt nu alleen of arbeidsmigratie goed is voor economische groei. "Maar we moeten ook kijken naar de maatschappelijke en ecologische gevolgen, zodat arbeidsmigratie bijdraagt aan 'brede welvaart'. Het gaat hierbij om de kwaliteit van het leven, zowel voor mensen hier en nu als voor toekomstige generaties en voor de herkomstlanden van de arbeidsmigranten," stelt het rapport.

Puntensysteem
Volgens het rapport kan de overheid met deze benadering een bandbreedte formuleren met een ondergrens en een bovengrens voor het aantal arbeidsmigranten. Het toelatingsbeleid voor arbeidsmigranten van buiten Europa kan worden gebaseerd op een bredewelvaartstoets op basis van een puntensysteem. Op andere beleidsterreinen, zoals het arbeidsmarktbeleid en het economische structuurbeleid, zouden de gevolgen van en voor arbeidsmigratie, zowel van binnen als van buiten Europa, nadrukkelijk moeten worden meegewogen. "Zo krijgen we meer grip op arbeidsmigratie, door te sturen op het aantal en het type arbeidsmigranten dat naar Nederland komt en het soort werk dat zij hier gaan doen."

De adviesraad vindt ook dat er een nieuwe adviescommissie nodig is, bestaande uit deskundigen en een brede vertegenwoordiging uit de samenleving. Het Verenigd Koninkrijk en Canada kunnen hier als voorbeeld dienen.

Klik hier voor het volledige adviesrapport.

Publicatiedatum: