Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lichtwinst en energiebesparing

Coating rekent af met schadelijke organismen onder kasdekken

Met de introductie van Uvatio introduceert het gelijknamige bedrijf een desinfectiemiddel tegen algengroei aan de binnenzijde van het kasdek. Wetenschappelijk testen en praktijkproeven bij potplantenkweker Leon Ammerlaan hebben de werking van Uvatio duidelijk aangetoond. Eenmalig vernevelen is voldoende om algen, schimmels en virussen op ruiten en schermen voor jaren te laten verdwijnen. Groentetelers halen dankzij Uvatio tot 8 procent meer licht in de kas en besparen energie, doordat ventileren tegen condens veel minder nodig is.

Door het condenseren in de koude maanden van het jaar, als de schermen gesloten zijn, ontstaan kleine waterdruppels aan de binnenzijde van het kasdek. Die condens gaat ten koste van de lichtinval in de kas. Om het water te laten verdampen moeten groentetelers ventileren. Voor potplantentelers die over het algemeen het scherm altijd gesloten houden, is vooral de algaangroei op het scherm en de zijschermen een probleem. Uiteindelijk kan de algenlaag zo dik worden dat het een broedplaats wordt voor tripsen en andere schadelijke insecten. Ook staan algen erom bekend gemakkelijk ziekten over te dragen, stelt Jaap van der Spek van Uvatio. "Op dit moment kan alleen worden ontsmet met middelen die vrijwel allemaal ter discussie staan of al verboden zijn: Jet 50, Flusal Forte, waterstofperoxide en formaline."



Uitvinders John Rooymans en Jaap van der Spek
De ontwikkeling van Uvatio komt op naam van de uitvinder John Rooymans die meerdere innovaties op zijn naam heeft. Zo was hij met zijn bedrijf Gemex aanjager van de ledlamp in de glastuinbouw. Rooymans werkte voor Uvatio nauw samen met mede-uitvinder Jaap van der Spek. Uvatio is een natuurlijke coating die als werkzame stof nano-titaniumdioxide bevat. Onder invloed van licht (UV-A) ontstaat een molecuul die reageert met andere moleculen, zoals algen, fijnstof, bacteriƫn, gisten en schimmels.

Minder water verdampen
Jaap: 'Door de coating wordt het glas hydrofiel, waardoor water geen druppels maar een dunne film vormt. Het blijkt dat er tot 40% meer water via de goten wordt afgevoerd. Dit heeft tot gevolg dat er minder water in een kas hoeft te worden verdampt en een teler minder hoeft te luchten. Minder afkoeling is van grote invloed op de energiebesparing in de kas. De temperatuur onder een behandelde kap kan zelfs 5 tot 7 graden hoger zijn.'

Het natuurlijke proces, fotokatalyse, is al langer bekend en wordt wel toegepast in onder meer ziekenhuizen en in vleestransport. De coating die hierbij wordt gebruikt om het natuurlijke proces in gang te zetten, is echter niet toelaatbaar in de omgeving van mensen, planten en dieren. Uvatio is erin geslaagd om fotokatalyse te versnellen door de toepassing van titaniumdioxide. Door de samenstelling kan het middel veilig worden verwerkt en voldoet het aan alle Europese veiligheidseisen.



Getest bij potplantenkweker Leon Ammerlaan
Wetenschappelijk onderzoek heeft de gunstige effecten van de coating op algen en andere schadelijke organismen al eerder aangetoond. Ook praktijktesten bij potplantenkwekerij The Green Innovator van Leon Ammerlaan in Pijnacker lieten zien dat Uvatio de belofte waarmaakt, deelt Jaap.

"Bij metingen liep de lichtwinst op zonnige dagen tot bijna 9%. Op bewolkte dagen is die winst altijd nog 3%. Ook worden lichtstralen door de coating nogmaals gebroken, waardoor licht beter in de kas komt. Het aantal levende bacteriƫn op een behandelde ruit nam tot 95% af. Na behandeling blijken ruiten veel eerder droog te zijn."

Eenmaal aanbrengen, om de paar jaar herhalen
Uvatio hoeft maar eenmaal te worden aangebracht. Ook mag het vrij worden aangebracht, omdat het niet onder de gevaarlijke stoffen en ruim binnen de normen valt. Voor een optimaal effect adviseert de fabrikant om na twee tot drie jaar nogmaals een behandeling uit te voeren, met een halve dosering. Een jaarlijkse schoonmaak met alleen water is voldoende.

Voor meer informatie:
Uvatio BV
Lagestraat 31
6606 KC Niftrik
Tel. 06-24877099
[email protected]
www.uvatio.nl

Publicatiedatum: