Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek toont aan dat Tuta absoluta in staat is om ToBRFV over te brengen

Uit recent onderzoek van Italiaanse wetenschappers, gepubliceerd in het tijdschrift Entomologia Generalis, is gebleken dat de plaag Tuta absoluta, die tomatengewassen in het Middellandse Zeegebied teistert, het Tomato brown rugose fruitvirus (ToBRFV) kan overbrengen. Deze ontdekking betekent volgens de onderzoekers een belangrijke vooruitgang in het begrip van de manier waarop dit virus, dat sinds 2014 een groeiende bedreiging vormt voor tomatengewassen wereldwijd en ook paprika's en andere Solanaceae aantast, zich verspreidt.

Het virus wordt overgedragen door direct contact tussen planten, met inbegrip van teeltmateriaal, via kleine wondjes bij het verplanten van zaailingen, via besmet sap dat verschillende oppervlakken besmet. Daarom wilden de onderzoekers nagaan of een belangrijke plaag zoals Tuta absoluta in de tomatenteelt het virus kan overbrengen, aangezien haar gastheerbereik voornamelijk uit nachtschadeachtigen bestaat en ze haar eitjes legt op een breed scala aan wilde en gekweekte planten uit andere families.

Onderzoek door het onderzoekscentrum voor gewasbescherming en certificering (CREA) in Italië heeft aangetoond dat volwassen Tuta absoluta motten, wanneer ze zich ontwikkelen op geïnfecteerde planten, het virus op hun oppervlak kunnen meedragen en het kunnen overdragen op gezonde planten door contact met wonden op deze laatste.

Deze bevinding suggereert dat Tuta absoluta een cruciale rol zou kunnen spelen in de verspreiding van ToBRFV tussen gewassen en door gewascycli heen, vooral in beschermde teeltsystemen die gebruikelijk zijn in het Middellandse Zeegebied. Het roept ook vragen op over de rol van de natuurlijke vijanden van de plaag bij de overdracht van het virus en de noodzaak om strategieën voor geïntegreerde bestrijding aan te passen om tegelijkertijd Tuta absoluta en ToBRFV te bestrijden.

Bron: infoagro.com

Publicatiedatum: