Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Krattenklapper en bakjesrobot ineen helpt aardbeienteler logistiek automatiseren

Peter Veltman heeft zichzelf aangeleerd zeer gewilde machines te maken. Dat doet hij met zijn bedrijf Fieldman. Bij aardbeienteler Royal Berry draait zo'n zelf ontwikkelde machine, vertelt Peter in De Gelderlander.

Of eigenlijk is het een machinelijn, zo blijkt uit drie stukjes video die samen het hele proces laten zien, van het kratten open klappen, het ontnesten van bakjes tot het plaatsen van de bakjes in de kratten. "Het is eigenlijk een robot en een krattenklapper ineen. Vijf kratten tegelijk open klappen, dat kan niemand."

Voorheen deden mensen dit werk. Nu doet de robotlijn het voor de aardbeienteler in Bemmel, met nog maar 1,5 man in 8 uur tijd, waar er voorheen 18 mensen 24 uur per dag aan de klus werkten.

In de krant verklapt de techneut ook te werken aan een oplossing voor het handmatig stekken van aardbeiplantjes. Met zijn uitvindingen helpt Peter telers zoals Royal Berry, maar ook andere fruittelers, om menselijke arbeid te beperken en productieprocessen te versnellen. Actueel, nu er in de politiek volop over arbeidsmigranten gediscussieerd worden. "Ik dacht: daar staat mijn boterham", zegt Peter in de krant over het VVD-visiestuk waar hij kennis van nam. De VVD hoopt op automatisering waardoor minder arbeidsmigranten nodig zijn.

De machinelijn, opgeknipt in drie video's.


Krattenklapperrobot


Ontnester


Ontnester vulgroep

Voor meer informatie:
Peter Veltman
Fieldman
06-53472793
[email protected]