Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zwitserse tomatenteler teelt jaarrond

"We moeten ervoor zorgen dat we de import van groenten tegengaan"

Christian Bassi's teelt cherrytomaten die concurreren met geïmporteerde tomaten, zelfs in de winter. Door ze in kassen te telen, neemt de opbrengst aanzienlijk toe. "Daarnaast verlengt het ook het seizoen; het duurt nu elf maanden," vertelt de 35-jarige teler aan Schweizer Bauer.

Dit is cruciaal, aangezien een kas van een hectare ongeveer drie miljoen frank (ruim 3,2 mln euro) kost. Het langere seizoen biedt nog andere voordelen: hij kan nu een groter deel van zijn personeel het hele jaar door in dienst houden. Dit is belangrijk omdat het hem in staat stelt om hen perspectieven te bieden, wat helpt bij het aantrekken en behouden van goed personeel.


Tomatenteelt bij Christian Bassi.

Hoe kwam hij erbij om in de winter cherrytomaten te telen? Bassi legt uit: "In 2018 hadden we een bijeenkomst voor groentetelers, waar ook vertegenwoordigers van de federale overheid aanwezig waren. Zij vertelden ons openlijk dat het beter zou zijn om tomaten uit Spanje te importeren, omdat Zwitserse tomaten te veel CO₂ zouden veroorzaken."

Bassi toont zichtbaar zijn ergernis over deze uitspraak. "Natuurlijk, we moeten verwarmen, maar wij betalen onze werknemers eerlijk en minimaliseren het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en water. Bovendien worden we altijd gecontroleerd," legt hij uit. Bassi wijst ook op het belang van zelfvoorziening, die is gedaald tot onder de 50 procent. "We moeten ervoor zorgen dat we dit tegengaan. Wat gebeurt er als landen zoals Spanje plotseling stoppen met het leveren van groenten?" vraagt hij zich af.

Voor meer informatie:
https://orticolabassi.ch

Publicatiedatum: