V+ Agritech combineert agrivoltaics en aquaponics in één systeem. Sinds 2023 werkt de startup voor agrivoltaicsonderzoek samen met het Solar Energy Research Institute of Singapore (NUS-SERIS) van de National University of Singapore. Ze hebben een gezamenlijke onderzoekstestbank die agrivoltaics en aquaponics combineert op het dak van een parkeergarage.
"Sinds augustus vorig jaar testen we verschillende groenten en verzamelen we gegevens over zonnestraling om te begrijpen hoe die de plantengroei en biomassa beïnvloedt. Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de gewassen goed gedijen in de schaduw van de zonnepanelen en toch genoeg licht en voedingsstoffen krijgen om te groeien." De combinatie van het beschaduwen van gewassen en het opwekken van hernieuwbare energie kreeg steeds meer belangstelling van klanten en investeerders.
James Yin en Nelson Tan
Upgrades
Parallel aan hun onderzoek heeft V+ Agritech tussen december en april van dit jaar met steun van het Singapore Food Agency het teeltbedrijf in Neo Tiew geüpgraded door de vistanks en kweektorens opnieuw te ontwerpen. Door de vissen van het platform naar de zijkant te verplaatsen en ze in conventionele tanks te plaatsen, hoopt het team op eenvoudiger beheer. "Deze aanpassing maakt het systeem commerciëler en schaalbaarder, maar zorgt er ook voor dat het een ontkoppeld systeem wordt. Dit betekent dat als er een probleem is met de vissen, de planten daar geen last van hebben, wat zorgt voor een betere bedrijfscontinuïteit," voegt hij toe.
Met de upgrades van het teeltbedrijf heeft het R&D-team een beter voedingsstoffenbeheer opgemerkt, omdat ijzer nu bijvoorbeeld rechtstreeks aan de planten wordt toegevoegd. Bovendien kan het dieet van de vissen worden aangepast voor een betere groei, iets wat voorheen onmogelijk was zonder de gezondheid van de planten aan te tasten. "Nu kunnen we de vissen vetmesten zonder de plantengroei in gevaar te brengen, wat beide optimaliseert voor commerciële doeleinden," merkt James op.
Microbieel onderzoek
Als drijvende kracht achter het duurzaamheidsaspect in de hele keten heeft V+ Agritech microbiële systemen aangeboord om uiteindelijk het gebruik van chemische meststoffen te vervangen. In samenwerking met de National University of Singapore Environmental Research Institute (NERI) bestudeert het bedrijf al twee jaar de invloed van microben op plantengroei. "We zitten nu op TRL 6 en hebben de technologie getest op een kweektoren. De volgende stap is het opschalen naar 160 torens om te zien of we consistente voordelen op massaniveau kunnen bereiken," legt James uit.
Uiteindelijk is het de bedoeling om aan te tonen dat microbiële systemen kunnen zorgen voor een betere plantengroei, hogere opbrengsten en een betere kwaliteit van de gewassen, terwijl de behoefte aan chemische meststoffen aanzienlijk afneemt.
Een dakproject in Singapore
Internationale uitbreiding
"Ondanks een kleine tegenslag in april, toen we geen land toegewezen kregen voor een teeltbedrijf van 2 ha in Singapore, hebben we internationaal succes geboekt," zegt James. V+ Agritech kwam op de shortlist van Bedayat, een bedrijfsincubator in de VAE, om deel te nemen aan een bootcamp waar het bedrijf de Best Startup award won uit zo'n 400 deelnemende bedrijven uit 60 landen.
Deze overwinning leidde tot een kans om samen te werken met SEE Holdings, een projectontwikkelaar die zich richt op het bouwen van duurzame townships in de VAE en andere regio's. "Onze rol is om te helpen bij het ontwerpen van teeltbedrijven in deze steden, die vers voedsel leveren in een volledig geïntegreerde en zelfvoorzienende omgeving. Met deze samenwerking willen we een impact hebben op het Midden-Oosten door stedelijke teeltsystemen te integreren in woonontwikkelingen," legt James uit.
James beseft dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is en is realistisch over de uitdagingen van de implementatie van dergelijke systemen. "Niet elk project zal agrivoltaic zijn, het is duur en niet alle klanten zijn er klaar voor. Maar voor degenen die er wel klaar voor zijn, staan we klaar om het voor hen te implementeren," voegt hij eraan toe. Het bedrijf heeft onlangs zo'n project opgeleverd in juli 2024: een volledig circulaire urban farm voor een kleuterschool met agrivoltaic panelen, aquaponics, verticale kweektorens en een aangelegde aquacultuurvijver.
Een ander agrivoltaics project
Gericht op sociale impact
Naast het teeltbedrijf maakt V-Plus Agritech ook vooruitgang op het gebied van sociale verantwoordelijkheid. "We werken aan de integratie van onze teeltsystemen in hotels, ziekenhuizen en logistieke centra, terwijl we ook onderzoeken hoe we educatieve en rehabilitatie-elementen in onze projecten kunnen opnemen."
Het bedrijf werkt aan projecten waarbij mensen met een handicap of mensen die revalideren in gevangenissen worden ingezet. Het doel is om hen land- en tuinbouwvaardigheden bij te brengen die hen kunnen helpen bij hun re-integratie in de maatschappij. Het bedrijf heeft onlangs een aanbesteding gewonnen voor de bouw van een teeltbedrijf om mensen met speciale behoeften op te leiden en hen zo toe te passen bij toekomstig werk. "Er zijn zoveel sectoren die we kunnen bereiken en er is veel potentieel voor ons om een betekenisvolle impact te creëren via onze systemen," besluit James.
Voor meer informatie:
James Yin, CEO
V-Plus Agritech Pte Ltd
[email protected]
https://vplusagritech.com