Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teelt op water opschalen in India

Vardan Agrotech is al vijf jaar bezig met teelt op water. Het Indiase bedrijf teelt op 22 hectare, waarvan 4 hectare in een volledig gecontroleerde kasomgeving.

"Onze totale teeltcapaciteit op deze locatie is bijna 150 ton per jaar", deelt operationeel manager Gupta Madhav. Vardan Agrotech is opgericht en mede-gepromoot door Rakesh Malhotra (Symbiotic Sciences, een Ag-biotech bedrijf) en Arjun Sharma (promotor, Select CITYWALK Mall, New Delhi en voorzitter, Select Group).

Het bedrijf is gespecialiseerd in het telen van verschillende groenten, waaronder komkommers, verschillende soorten tomaten, paprika's, jalapeños en verschillende soorten sla. Ze bieden ook bladgroenten aan zoals spinazie, koriander, boerenkool en paksoi. "We richten ons voornamelijk op B2B-verkopen binnen de horecasector. Onze producten worden zorgvuldig verpakt en vervoerd door ons team, zodat kwaliteit en versheid gegarandeerd zijn bij levering aan onze klanten via deze gespecialiseerde kanalen."

"De ontwikkeling van teelt op water in India heeft de laatste jaren steeds meer terrein gewonnen doordat het grote publiek zich meer bewust wordt van wat ze consumeren, vooral na de coronapandemie", zegt Madhav terwijl hij het huidige teeltlandschap in India begint te omschrijven. "Telen op water zorgt voor schonere producten met minder chemische residuen dan traditioneel geteelde producten." Vardan Agrotech teelt onder andere groenten voor de markten in Delhi.

In het algemeen gaat teelt op water de strijd aan met verschillende uitdagingen op het gebied van land- en tuinbouw in India. Madhav benadrukt de opkomst van start-ups en particuliere bedrijven in het land die zich allemaal richten op teelt op water. "Deze bedrijven innoveren op het gebied van systemen, voedingsoplossingen en automatiseringstechnologieën. Ze werken er gezamenlijk aan om teelt op water meer mainstream te maken."

Onderwijs, onderzoek en training
"De grootste uitdaging voor de Indiase markt is de bewustwording van de consument. Terwijl een bepaald deel van de samenleving zich bewust is van producten geteeld op water en de voordelen ervan, is een groot deel nog steeds niet op de hoogte en consumeert nog steeds chemisch beladen producten met ernstige gevolgen." Madhav stelt ook dat er een gebrek is aan technische expertise in het land, wat de effectieve werking van een faciliteit met teelt op water belemmert. "Teelt op water vereist een grondige kennis van voedingsstoffenbeheer, pH en EC-balancering en systeemonderhoud. Er is een tekort aan getrainde professionals op dit gebied."

Verschillende Indiase universiteiten en onderzoeksinstellingen doen nu onderzoek naar teelt op water om de technieken te verbeteren en ze meer geschikt te maken voor de Indiase omstandigheden. Daarnaast zijn er steeds meer workshops, seminars en trainingsprogramma's om telers en liefhebbers meer te leren over teelt op water.

Volgens Madhav is een andere uitdaging het opschalen van teelt op water door de hoge initiële investering die nodig is voor infrastructuur, technologie en apparatuur. "Operationele kosten zoals water en elektriciteit zorgen voor extra uitdagingen, met de toegevoegde complexiteit van logistiek binnen het land."

Promotie door overheid
In India heeft elke staat zijn eigen wetgeving en verschillende deelstaatregeringen hebben subsidies geïntroduceerd om individuele telers te helpen gemakkelijker en betaalbaarder toegang te krijgen tot de technologie van teelt op water. Hoewel de Indiase overheid teelt op water promoot als onderdeel van haar bredere streven naar duurzame land- en tuinbouw, zijn deze steunmaatregelen voornamelijk bedoeld voor technologie en infrastructuur in gebieden tot een halve hectare. Deze beperkte schaal heeft vaak geleid tot inefficiëntie vanwege de niet-duurzame aard van kleinschalige teelt op water, wat in sommige gevallen de grootschalige toepassing ervan heeft belemmerd.

"Aangezien de overheidssteun meestal gericht is op individuele telers en kleinschalige bedrijven, is deze aanpak inefficiënt gebleken, omdat teelt op water aanzienlijke investeringen in technologie en onderhoud vereist, die moeilijk rendabel te houden zijn op zo'n kleine schaal. Als gevolg daarvan worden middelen vaak verspild en is de algehele impact beperkt. Bedrijven die op grotere schaal efficiënter en duurzamer met teeltbedrijven zouden kunnen werken, worden meestal uitgesloten van deze subsidies en steunmaatregelen. Deze uitsluiting beperkt het groei- en innovatiepotentieel van de teelt op water in India."

"Tot slot is concurreren met traditionele teelttechnieken op het gebied van prijsstelling extreem moeilijk, vooral wanneer de kosten van het telen op water hoger zijn door geavanceerde technologie en inputs," concludeert Madhav.

Ontwikkelingsplannen
Vardan Agrotech is enthousiast over het verbeteren van de milieuduurzaamheid: "We breiden onze regenwateropvangsystemen uit. Naast onze bestaande opslagcapaciteit van 1,5 miljoen liter water, bouwen we een nieuwe regenwateropvangvijver van 2000 m², die 2,8 tot 3,0 miljoen liter opslagcapaciteit zal toevoegen." Ze zijn van plan om een zonne-energiesysteem van 200 kW te installeren. Volgens Madhav zal dit hun afhankelijkheid van elektriciteit van het net, met kolen opgewekt, aanzienlijk verminderen, wat zal helpen om de operationele kosten te verlagen en de inspanningen op het gebied van duurzaamheid te stimuleren.

Ze werken ook aan diversificatie van hun productassortiment. "Onze plannen omvatten het kweken van verschillende snij-, pot- en eetbare bloemen onder beschermde teelt. Deze zullen worden geleverd aan hotels en restaurants in nabijgelegen steden, waardoor ons marktbereik en onze productportfolio worden uitgebreid."

Voor meer informatie:
Madhav Gupta
Vardan Agrotech
[email protected]

Publicatiedatum: