Met een goed gevuld programma verzamelden een 27-tal bezoekers op het Proefstation voor de Groenteteelt voor een geleid bezoek tomaat op 27 augustus. Wie meer wilde te weten komen over de bestrijding van Tuta absoluta, kon terecht bij Evelien Aussems. Zij testte dit jaar een aantal gewasbeschermingsmiddelen tegen deze tomatenmineermot. De toepassing van Dipel en Neemazal had een goed effect, terwijl Affirm in deze proef slechts een beperkte werking toonde. Een spuittoepassing van Mycotal en Naturals gaf eveneens slechts beperkt resultaat. Ook probeerde ze om deze laatste middelen aan te gieten, omdat wetenschappelijk literatuur suggereert dat het aangieten van endofyten in het begin van de teelt een goed effect zou hebben op het afdoden van L1 en L2 larven van Tuta. Dit bleek echter geen meerwaarde te hebben.
Afdekmaterialen op waterbassins
De teelten in de serres waren niet te bezichtigen, maar de waterbassins konden wel worden bezocht. Daar worden verschillende afdekmaterialen geƫvalueerd binnen het project Life ACLIMA. Het afdekken van een bassin heeft verschillende voordelen. Het verlaagt de verdamping, waardoor er minder water verloren gaat. Maar ook de watertemperatuur stijgt minder snel op warme dagen en er is ook minder algengroei. Naast het waterbassin met zonnepanelen, waren ook de hexacovers en ICOS kegels en een bassin met een klassiek zeil te zien. Ado Van Assche toonde dat de ICOS kegels het grootste effect hebben op de verdamping en de watertemperatuur.
Keuren verschillende tomaatrassen
Daarnaast werden de tomaten van de verschillende rassen uitgebreid gekeurd door de aanwezigen. Lieve Wittemans deelde haar ervaringen met deze rassen. De uitblinkers van de losse en trostomaten werden besproken met hun voor- en nadelen. Ook de onderstammenproeven bij Tobinaro en Bronski kwamen aan bod. Wie meer wil weten over deze rassen, kan een uitgebreide bespreking vinden op de website van het proefstation (alleen toegankelijk voor leden van het Proefstation).
Bron: Proefstation voor de Groenteteelt