Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Derde Zuid-Australische locatie bevestigt aanwezigheid tomatenvirus

Op een derde locatie in Zuid-Australië is de aanwezigheid van het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) bevestigd, waardoor de bezorgdheid over de verspreiding van dit zeer besmettelijke virus in de regio toeneemt.

De Department of Primary Industries and Regions (PIRSA) heeft deze nieuwe detectie in verband gebracht met de eerste gevallen door de verplaatsing van plantmateriaal. Deze ontwikkeling komt nadat het virus, dat voor het eerst werd vastgesteld op 19 augustus op twee locaties in het noorden van Adelaide, aanleiding was voor binnenlandse en internationale beperkingen op de export van Zuid-Australische tomaten.

PIRSA is momenteel bezig met uitgebreide tracering om de bron van de infectie te achterhalen en onderzoekt nog drie andere bedrijven op besmette zaden. Het ministerie heeft meer dan 2000 plantmonsters verzameld van meer dan 18 bedrijven, waaronder 84 kassen, om de verspreiding van het virus te beoordelen. ToBRFV, dat ook paprika's en pepers treft, vormt een bedreiging voor de Australische groentesector die $5,8 miljard waard is, doordat het de opbrengst en verkoopbaarheid van deze gewassen beïnvloedt.

De ontdekking van het virus heeft geleid tot importbeperkingen door Queensland, West-Australië en Nieuw-Zeeland, waarbij de laatste alle Australische import van tomaten heeft opgeschort vanaf 30 augustus. Biosecurity in Nieuw-Zeeland heeft verklaard dat de schorsing van kracht blijft "totdat we vertrouwen hebben in de verspreiding van het virus in Australië, bevestigd door de resultaten van de tracering en het testen".

Ondertussen evalueren regelgevende instanties in verschillende staten de noodzaak van verdere maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, waarbij ze het belang benadrukken van acties die wetenschappelijk onderbouwd zijn en in verhouding staan tot het risico.

De verspreiding van ToBRFV heeft alarm geslagen over de mogelijke gevolgen voor de tomatensector in Zuid-Australië die $150 miljoen waard is, met zorgen over aanzienlijke verstoringen en mogelijke prijsstijgingen tijdens het tomatenseizoen. Telers in de regio Northern Adelaide Plains, waar het virus voor het eerst werd ontdekt, zijn vooral bezorgd over de toekomst van hun gewassen en de bredere implicaties voor de sector.

Bronnen: InDaily & 9News

Publicatiedatum: