Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lagere drempel voor automatisering bij telers

"Voor een kleiner teeltbedrijf heeft het geen zin om 100.000 dollar uit te geven aan één proces als er nog 10 andere processen moeten worden uitgevoerd. De hoge kosten van automatiseringssystemen in vertical farming en het op water telen in kassen is lange tijd een barrière geweest voor kleine tot middelgrote telers. Terwijl grootschalige bedrijven zich geavanceerde apparatuur kunnen veroorloven, hebben kleinere teeltbedrijven vaak moeite om de hoge prijs te rechtvaardigen. We wilden de sector vooruit helpen door de drempel voor automatisering te verlagen," zegt Max Knight, medeoprichter van Rooted Robotics.

Maximilian Knight en de Tabletop Microgreens Seeder

Max is op een missie om dit probleem aan te pakken door betaalbare, aanpasbare machines te maken die zijn afgestemd op de behoeften van kleine tot middelgrote vertical farms. Een groot voordeel voor Rooted Robotics is de ervaring van Max' medeoprichter Eric Roth, die meer dan 15 jaar ervaring heeft met het kweken van microgroenten, sla en meer op grote en kleinschalige binnenkwekerijen zoals Kalera, Farmed Here en zijn eigen aquaponics teeltbedrijf Greens and Gills. Het is belangrijk om de groeipijnen van producenten te begrijpen, bevestigt Max.

"De vraag naar betaalbare automatisering is groot in Noord-Amerika. In Europa maken de verschillende normen voor trays en kweekmethoden voor kleinere telers het een uitdaging. We krijgen echter steeds meer voet aan de grond en werken aan het aanpassen aan die behoeften."

Betaalbaarheid in het middelpunt
Veel bestaande automatiseringssystemen zijn ontworpen voor grootschalige teelt, waardoor kleinere teeltbedrijven minder opties hebben. Max en zijn team zagen een kans om geautomatiseerde oplossingen te bieden tegen een lagere prijs, zodat kleine bedrijven dezelfde voordelen van automatisering kunnen plukken. "We richten ons op teeltbedrijven die wekelijks 45 tot 680 kg bladgroenten of microgroenten oogsten. Op deze schaal zijn onze machines economisch zinvol."

De Leafy Greens Harvester

"We richten ons op ROI. Onze machines zijn niet alleen betaalbaar, ze zijn ontworpen om opbrengstverbeteringen en arbeidsbesparingen te leveren die zichzelf snel terugbetalen," legt Max uit. Hun microgreen zaaimachine bijvoorbeeld, die $7.000 kost, zorgt voor een consistente zaadverdeling, wat leidt tot een betere opbrengst. "De zaaimachine bespaart misschien niet veel op arbeid, maar de opbrengstverbeteringen door een gelijkmatige verdeling zijn enorm. Het zijn deze verborgen voordelen die echt bij elkaar optellen," voegt Max toe. Terwijl hun bladgroenteoogstmachine $25.000 kost, ontwikkelen ze momenteel een kleinere tafelversie om aan de behoeften van nog kleinere teeltbedrijven te voldoen.


De NFT Channel en 1020 Tray Pressure Washer

Plug-and-play
De machines zijn gebouwd met veel kant-en-klare onderdelen, wat het onderhoud eenvoudiger en goedkoper maakt voor telers. "Aangezien we de machines ontwerpen met gemakkelijk te vervangen onderdelen, kunnen telers ze gemakkelijk zelf repareren als er iets kapot gaat. Dit helpt bij het verminderen van stilstand en knelpunten, wat een enorme kostenpost is voor kleine bedrijven," legt Max uit.

Hoewel de machines van Rooted Robotics voornamelijk ontworpen zijn voor microgreens, werken ze ook voor andere gewassen zoals bladgroenten. Hun oogstmachine is bijvoorbeeld flexibel genoeg om meerdere soorten producten te verwerken. "We ontwikkelen een wasmachine waar 1020 trays of NFT-kanalen doorheen kunnen. We willen dat onze machines flexibel zijn, zodat teeltbedrijven ze kunnen aanpassen aan hun behoeften. Bovendien zijn onze machines uitbreidbaar, zoals onze oogstmachine, die zelfstandig kan werken of geïntegreerd kan worden in een transportbandsysteem, afhankelijk van de behoeften van het teeltbedrijf. "Naast onze machines werken we met telers en investeerders aan haalbaarheidsonderzoeken, het ontwerp van het teeltbedrijf en machines op maat."

Het bedrijf heeft meer dan 650.000 dollar opgehaald via subsidies en investeerders en is momenteel in gesprek met investeerders voor de volgende financieringsronde.

"Onze missie is om de invoering van gecontroleerde land- en tuinbouw te versnellen en we zijn nog maar net begonnen," besluit Max.

Voor meer informatie:
Rooted Robotics
Max Knight, medeoprichter en CEO
www.rootedrobotics.com

Publicatiedatum: