Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Duidelijk verschil in kwaliteit legale vs illegale cannabis"

Het Experiment Gesloten Coffeeshopketen is van start gegaan, met als hoofdvraag: is legale cannabis mogelijk en wat is daarvan het effect op criminaliteit, veiligheid en volksgezondheid? In deel 2 van de YouTube serie van Spuiten en Slikken wordt er verder gekeken naar het verschil tussen legale en illegale cannabis. Is er verschil in kwaliteit? En wat vinden zowel de coffeeshops als de telers ervan?

Verschil in kwaliteit
Als eerste wordt er een experiment gehouden. Twee consumenten, zogenaamde cannabis experts, krijgen twee dezelfde zakjes overhandigd. Beide zakjes bevatten het soortje Amnesia. Echter komt de ene van de legale kweker, de ander van de illegale markt. Merken de experts verschil?

Bij de illegale versie wordt meteen opgemerkt dat er meer blad te zien is en dat het minder goed ruikt. De legale versie is compacter, met weinig blad en ruikt beter. Ook tijdens het roken merken de twee experts verschil in kwaliteit. Ze raden dan ook allebei juist welke van de legale kweker komt. "Je merkt zeker dat deze de optimale omstandigheden heeft gehad om cannabis te kweken."

Ophalen bij de voordeur
Cannabis wordt pas gedoogd vanaf het moment dat het in de coffeeshop ligt. De levering gebeurt dan ook sneaky via de achterdeur. Dat is niet het geval voor de legale cannabis uit het experiment. Coffeeshopeigenaar Max laat zien hoe hij voor de voordeur van zijn coffeeshop wacht op zijn levering. Zodra het busje komt, wordt de doos met legale cannabis overhandigd zonder het te hoeven verbergen. Max vertelt wel dat er nog steeds vaker leveringen komen van de illegale kweker. "Die hebben we vaker op een dag nog steeds nodig."

De legale leveringen moeten netjes bijgehouden worden door het scannen van barcodes. Die extra handelingen vindt Max wel onhandig. "Ook is er nog niet veel variatie in het aanbod en is het lastig om aan hasj te komen." Maar er zijn ook zeker voordelen voor de coffeeshop: "We weten waar onze cannabis vandaan komt, het is schoon en er zitten geen chemicaliƫn of pesticiden in. Dat is voor de klant ook het grootste voordeel," zegt hij. De eigenaar is voor regulering, maar vindt wel dat er nog verbeterpunten zijn. "Het moet niet omslachtig worden gemaakt."

Max vertelt ook dat de klanten erg positief reageren op de legale producten. "We hebben zelfs nieuwe klanten erbij. Het illegale beeld is er een beetje vanaf, dat heeft zeker geholpen."


Klik op de afbeelding hierboven om het filmpje te bekijken

Kijkje bij de kweker
Jorrit van Fyta neemt de journalist mee naar de ruimte waar geoogst wordt. Hier zijn de medewerkers bezig de cannabisbloemen van de plant te knippen. De journalist moet wennen aan de sterke geur en vraagt of de medewerkers hier niet stoned van worden. Dat is natuurlijk niet het geval. Jorrit legt uit dat je pas stoned kan worden al je een joint opsteekt, vanwege het verbrandingsproces.

Hoe verschilt deze legale cannabis als het gaat om kwaliteit? "Wij controleren het hele teeltproces. Ook vinden er aan het einde van het proces microbiologische analyses plaats. Die verzekeren dat wij in de teelt geen illegale pesticiden hebben gebruikt en dat er geen schimmels in zitten. Bij illegale kwekers wordt dat niet gecontroleerd," zegt Jorrit. Hij ziet dan ook geen nadelen aan het experiment. "We mogen eindelijk legaal telen, ik zie alleen maar voordelen."

Het experiment zou oorspronkelijk in 2017 al begonnen moeten zijn. De vertraging heeft dan ook een impact gehad op Fyta. "Wij waren er al heel snel klaar voor, waardoor we op de rest moesten wachten. We hebben geteeld terwijl we nog niks mochten leveren. Dat heeft ons veel geld gekost. We zijn nu hard bezig dat in te halen."

Publicatiedatum: