Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

CSRD: Nieuwe Europese wetgeving en de impact daarvan op ZON

Met ingang van dit jaar moeten de eerste - grote, beursgenoteerde bedrijven - voldoen aan de nieuwe Corporate Sustainable Reporting Directive (CSRD). Deze wetgeving verplicht bedrijven om jaarlijks te rapporteren over ecologische, sociale en governance-onderwerpen (ESG). Vanaf 2025 moet ook ZON voldoen aan de CSRD. Om een beter inzicht te krijgen in wat deze wetgeving inhoudt en wat dit betekent voor ZON, publiceerde de coöperatie een interview met Jesse van Buuren, die zich tijdens zijn afstudeerstage en werkperiode bij ZON op dit onderwerp heeft gefocust en Gerard Sproncken, manager Finance bij ZON.



Transparantie en kwaliteit
De CSRD-wetgeving is een Europese richtlijn die bedrijven verplicht om jaarlijks te rapporteren over hun ecologische, sociale en governance-prestaties. Jesse van Buuren legt uit: "De CSRD-wetgeving heeft als doel de transparantie en kwaliteit van duurzame informatie te verbeteren. Dit zorgt ervoor dat bedrijven langs dezelfde maatstaven kunnen worden gelegd en hun duurzaamheidsprestaties beter vergelijkbaar zijn."

"Voor ZON betekent dit dat we vanaf 2026 jaarlijks een CSRD-verslag moeten uitbrengen, waarin we niet alleen over ons eigen bedrijf rapporteren, maar ook over onze hele keten. Dit betekent dat we inzicht moeten hebben in de duurzaamheidsimpact van onze telers en andere partners," vult Jesse aan.

De impact op ZON
Hij vervolgt: "Het is belangrijk te benadrukken dat dit een 'team effort' is. Het raakt alle facetten van ZON en vereist de betrokkenheid van iedereen in onze organisatie, van management tot telers. De certificeringen waar we al langer mee bezig zijn, het MVO-keurmerk dat we al een tijdje hebben, de SIG&F subsidies waar onze telers gebruik van maken en de HortiFootprint waar we mee zijn gestart, zijn allemaal puzzelstukjes die in elkaar vallen en ons helpen voldoen aan de CSRD."

Het is een flinke uitdaging om aan deze wetgeving te voldoen. ZON heeft daarom al stappen gezet om zich voor te bereiden op de CSRD. "We moeten niet alleen onze eigen coöperatie op orde hebben, maar ook de impact van onze ketenpartners inzichtelijk maken," aldus Gerard. "Dit betekent dat we moeten samenwerken met alle partijen in de keten om de benodigde data te verzamelen en te rapporteren zoals wettelijk verplicht is."

Een goed stappenplan
ZON heeft daarom samen met 30 concurrenten in de keten en experts, zoals PwC en het GroentenFruit Huis, een onderzoek uitgevoerd, zoals de CSRD voorschrijft, om te bepalen welke onderwerpen het meest relevant zijn. "ZO kunnen we efficiënt de juiste data verzamelen en garanderen dat we aan de wetgeving voldoen," zegt Jesse. "We hebben onder andere gekeken naar de impact op CO2-uitstoot, personeelsbeleid, veiligheid op de werkvloer en het voorkomen van productverontreiniging bij de telers."

Jesse benadrukt het belang van een gestructureerde aanpak: "De eerste stap is het bepalen van de relevante onderwerpen en vervolgens hoe we de benodigde informatie gaan verzamelen. Dit is een proces dat onderbouwd moet zijn en goed gedocumenteerd moet worden, zodat het gecontroleerd kan worden door de accountant." Gerard knikt instemmend: "Het verzamelen van deze data en het implementeren van de benodigde processen is een intensieve klus. We hebben hiervoor een goede basis gelegd, maar er is nog veel werk te doen."

Het belang voor telers
Naast het voldoen aan wettelijke verplichtingen, is het ook cruciaal dat telers het belang van deze ontwikkelingen inzien. Jesse merkt op: "Het is niet alleen een kwestie van voldoen aan de wet, het is essentieel voor ZON om concurrerend te blijven. Als we dit allemaal goed op orde hebben, kunnen we ons onderscheiden als betrouwbare en duurzame partner voor retailers, wat uiteindelijk ook ten goede komt aan onze telers. Bovendien moeten retailers en afnemers van ZON ook aan deze wetgeving voldoen, wat betekent dat zij ook de ESG-informatie van ZON zullen eisen voor hun eigen CSRD-rapport."

Gerard vult aan: "Retailers en consumenten hechten steeds meer waarde aan transparantie en duurzaamheid. Door hier proactief mee bezig te zijn, kunnen we onze positie in de markt versterken en aantrekkelijker worden voor retailers, wat uiteraard ook gunstig is voor onze telers."

Tot slot
De invoering van de CSRD-wetgeving is een belangrijke stap richting meer transparantie en duurzaamheid in de bedrijfsvoering van alle grote Europese bedrijven. Voor ZON betekent dit dat zij niet alleen intern, maar ook met ketenpartners nauw moeten samenwerken om de benodigde informatie te verzamelen en te rapporteren. ZON is gelukkig al goed op weg om aan deze nieuwe wettelijke eisen te voldoen en om zich te onderscheiden met haar duurzame bedrijfsvoering.

Voor meer informatie:
ZON
Venrayseweg 102
5928 RH Venlo
Tel: +31 77 323 9999
[email protected]
www.royalzon.com

Publicatiedatum: